Groot obstakel voor de futureproof accounting & control-professional

Onderzoekspublicatie op MDPI

Wil jij weten hoe de accounting & control-professional kan bijdragen aan sturen op meervoudige waardecreatie? Lees dan de nieuwste publicatie van Koos Wagensveld, Egbert Willekes en Jan Jonker.

485710 Lector in spe Egbert Willekes (Futureproof Control) voor de klas tijdens een workshop in de Week van het Economieonderwijs. Foto wordt gebruikt bij nieuwsitem over publicatie waaraan hij meewerkte.

Deze drie onderzoekers (van wie er twee, namelijk Koos en Egbert, verbonden zijn aan het HAN lectoraat Futureproof Control) bepleiten én voorzien een leidende rol die de accounting & control-professional kan spelen bij het sturen op meervoudige waardecreatie.

Obstakel

Ze komen tot hun aanbevelingen op basis van onderzoek. Hierin richten ze om te beginnen hun blik op de huidige werkwijze van de accounting & control-professional. Ze stellen vast dat diens gebruikelijke manier van denken het grootste obstakel vormt voor het vervullen van een andere, meer futureproof rol. Deze manier van denken is namelijk vooral gericht op het creëren van financiële waarde.

Ook verandering in onderwijs

Hoe kan die andere, futureproof werkwijze worden vormgegeven? Welke stappen zijn nodig om met obstakels om te gaan en hoe kan de nieuwe rol succesvol worden geïmplementeerd? De onderzoekers bespreken de factoren die van invloed zijn op de benodigde verandering, waarbij ze onderscheid maken tussen interne en externe factoren. Een verandering in het onderwijs speelt daarbij een belangrijke rol. Hun onderzoek is gebaseerd op 13 parallelle focusgroepdiscussies met 55 senior financiële, duurzaamheids- en strategische professionals.

Warm aanbevolen voor de accounting & control-professional die hart heeft voor duurzaamheid en die wil sturen op economische, ecologische en sociale waarde!

Om het hele onderzoek te lezen, moet je even in de Engelse taal duiken. Het artikel is onlangs gepubliceerd door MDPI – Publisher of peer-reviewed open access journals. Je kan het downloaden of online lezen. Warm aanbevolen voor de accounting & control-professional die hart heeft voor duurzaamheid en die wil sturen op economische, ecologische en sociale waarde.