Renault Clio Hybride voor HAN Engineering en Automotive

Ertan Ertunç, manager post-hbo-cursussen bij HAN Academie Engineering en Automotive, reed op maandag 5 december een bijzonder oranjegekleurd (sinterklaas)cadeau naar binnen. Een elektrische Renault Clio Hybride! De gloednieuwe auto is - in bruikleen - geschonken door regionale vestigingsmanagers van autobedrijf Bochane Groep, om de slimme en schone hybridetechniek in te zetten voor toegepaste onderwijs- en onderzoeksdoeleinden.

475863 Sleuteloverdracht van Renault Clio voor in bruikleen bij Academie Engineering en Automotive

Ertan Ertunç is erg blij met de gulle gift. "We zijn erg verheugd dat we op deze manier de automotive kennis van onze studenten up-to-date kunnen houden, zoals voor de associate degree opleiding Systeemspecialist Automotive, die we ook als maatwerktraject aanbieden."

Patrick Schoonhoven, die als vestigingsmanager namens de Apeldoornse afdeling van autobedrijf Bochane Groep de sleuteloverdracht van de elektrische Renault Clio begeleidde, is blij dat de mogelijkheid er was om de auto te mogen schenken aan de HAN.

Schoonhoven: "Want de uitdaging in de werkplaats wordt met huidige en toekomstige technieken steeds groter. Dit vraagt om goed opgeleide mbo- en hbo-technici die bekwaam moeten zijn om de juiste systeemkennis te bezitten. Dat is voor ons ook de reden dat Bochane graag de samenwerking zoekt met de opleiders op verschillende niveaus. Tevens hechten wij veel waarde aan de lange relatie die wij al met HAN Automotive hebben en willen die graag op deze wijze voortzetten."

Formule 1-techniek van Renault

HAN-onderzoekers en -studenten mogen zelf bepalen wat ze met deze ultramoderne hybride auto willen gaan onderzoeken of testen. Ook al is de auto in bruikleen, hij mag helemaal uit elkaar worden gehaald en weer in elkaar worden gezet, mocht dit nodig zijn, vertelt Schoonhoven. 

Eduard Geurtjens, die als vestigingsmanager van de Arnhemse tak van de Bochane Groep de sleuteloverdracht verzorgde, voegt toe dat deze Renault Clio E-Tech Hybrid zowel een elektrische motor als een verbrandingsmotor heeft. Daardoor verbruik je tot wel 40% minder brandstof dan bij een reguliere benzinemotor. De hybride auto beschikt bovendien over een 140 pk sterke motor, zit bomvol luxe opties en je hebt geen stekkers nodig bij het opladen. Want de zelfopladende aandrijflijn die direct is afgeleid van de Formule 1-techniek van Renault!"

Sleuteloverdracht

Het valt Paul Claessen, HAN-docent Automotive, op dat er geen koppeling meer is; wel een extra elektromotor die de versnellingen inschakelt. Schoonhoven: "Klopt, de auto heeft ook geen versnellingsbak meer. Nu zijn het een aantal elektromotoren die de aandrijving verzorgen."

Ter plekke liet de aanwezige academiedirecteur Gerrit Averesch de sleuteloverdracht graag over aan de verantwoordelijken van het team: academiemanager Peter Brouwer, teamleider Automotive Pieter Ravensbergen en uiteraard ook aan Ertan Ertunç. Hij kreeg de sleutels uit handen van Eduard Geurtjens, die op zijn beurt als dank een fles wijn en bloemen ontving als dank. Daarmee was de mooie deal tussen vertegenwoordigers van de HAN en de Bochane Groep beklonken!

475863 Sleuteloverdracht van Renault Clio voor in bruikleen bij Academie Engineering en Automotive