Efficiënt en effectief vastgoed onderhoud

Een gebouw moet natuurlijk veilig zijn, zeker nu panden vaker voorzien zijn van gebouwgebonden installaties zoals een warmtepomp, ventilatiesysteem, beveiligingssysteem en een brandinstallatie. Een mankement zorgt behalve voor prestatieverlies voor een gebrek aan veiligheid. En dat willen we voorkomen natuurlijk.

466314 portretfoto van post-hbo student Redjina Donker

Aan welke eisen moet ‘goed’ onderhoud voldoen? Vraag 10 mensen om een mening over de staat van het onderhoud van een pand of een installatie en je hebt 10 meningen te pakken. “Een objectieve methodiek om vastgoed te beheren zodat onderhoud effectief en efficiënt kan worden gepland en uitgevoerd is van belang,” weet docent Robert Sjoers.

Integrale inspectie dankzij BOEI-methodiek

De post-hbo cursus Vastgoed inspecteur /adviseur is in samenwerking met het Rijksvastgoedbedrijf ontwikkeld en hanteert de BOEI-methodiek. “Een BOEI-inspectie gaat verder dan een NEN2767-inspectie. BOEI richt zich naast onderhoud ook op brandveiligheid, energieprestatie en inzicht in wet- en regelgeving. Op deze manier krijgt de eigenaar van het object een compleet beeld van het toekomstig onderhoud op korte en middellange termijn, inclusief een kostenraming.”

Cursisten Redjina Donker en Vincent Marttin volgden ieder met hun eigen beweegreden de post-hbo cursus Vastgoed inspecteur/adviseur bij de HAN met Robert Sjoers als docent. Ze kijken terug op hun cursus.

Een objectieve methodiek om vastgoed te beheren zodat onderhoud effectief en efficiënt kan worden gepland en uitgevoerd is van belang.

Zelf inspecties uitvoeren

Redjina Donker is na haar studie Bedrijfskunde het familiebedrijf ‘Donker Inspecties’ ingerold. Als werkvoorbereider ging ze vaak mee naar inspecties. “Monumenten boeiden me enorm. Ik mocht soms mee naar inspecties en intern volgde ik er opleidingen voor, maar ondanks dat ik de stof snel oppakte, bleef ik ergens steken. Ik wilde een certificaat Adviseur en inspecteur RVB-BOEI en me inschrijven in het register van Sertum zodat ik zélf inspecties kon uitvoeren,” denkt ze terug.  

Kennis over energieprestaties

Zonder Bouwkunde-achtergrond startte ze met de post hbo-opleiding Vastgoed inspecteur/adviseur vanuit de discipline Bouwkunde. “10 maanden lang heb ik geen weekend vrij gehad. Het was zwaar, maar ik wist wat er na mijn certificaat op me stond te wachten: zelf inspecties uitvoeren en ook adviseren. Vooral de energiekant was nieuw voor me. De kennis over energieprestaties heb ik mee het bedrijf in genomen.”

Ik wist wat er na mijn certificaat op me stond te wachten: zelf inspecties uitvoeren en adviseren.

Leuke gesprekken

Halverwege de opleiding kies je je profiel: inspecteur of adviseur. Redjina en Vincent hebben beide profielen gecombineerd. Redjina: “Ik was toch bezig, die extra 6 weken konden er ook nog wel bij,” lacht ze. “Dankzij de gemêleerde samenstelling in de groep, ontstond een interessante interactie tussen mede-cursisten die andere denkbeelden hebben bij bepaalde onderwerpen omdat ze uit een andere branche komen. Heel leuk.”

Redjina reist met haar zus -die eigenaar is van het familiebedrijf- de halve wereld over om inspecties te verrichten. Zowel overheidsgebouwen van bijvoorbeeld ambassades als niet-overheidsgebouwen. “In veel landen is er geen algemene methodiek waardoor inspecties niet transparant zijn. Het is voor buitenlandse bedrijven vaak goedkoper om iemand uit Nederland in te laten vliegen die met een vaststaande methodiek werkt.”

Altijd werk met BOEI-methode

Vincent Marttin is van huis uit servicemonteur. Al snel groeide hij door naar werkvoorbereider en contractbeheerder. Na 10 jaar lang in de projectleidersrol werd hij adviseur meerjarige onderhoudsplanningen. Om meer zijn eigen tijd te kunnen betpalen, koos hij in 2016 voor het zelfstandig ondernemerschap. Marttin Installatie Beheer helpt vastgoedbeheerders en installatiebedrijven bij het inventariseren en beheren van gebouwgebonden installaties. 

De onderhoudszaken vanuit de NEN2767 beheerste hij wel, maar hij wilde graag Rijksoverheid gecertificeerd zijn. “Dat gaat veel breder dan enkel onderhoud. Bovendien heb je als Rijksvastgoed gecertificeerd BOEI-inspecteur/adviseur tot in lengte van dagen werk.

Vincent Marttin

Investeren in jezelf

De opleiding kent 4 disciplines: werktuigbouwkunde, elektrotechniek, transport en bouwkunde. Vincent volgde tijdens de cursus vastgoed inspecteur/adviseur vanuit het profiel inspecteur ook de discipline werktuigbouwkunde. “Dat was aardig blokken. Zeker voor de groepsopdrachten was het puzzelen qua tijd, want het werk ging ook gewoon door.” Na een heftige studieperiode investeerde Vincent nog verder in zichzelf en volgde ook nog de disciplines vastgoed inspecteur elektrotechniek en vastgoed inspecteur Transport.

Als Rijksvastgoed gecertificeerd BOEI-inspecteur/adviseur tot in lengte van dagen werk.

All-round vastgoed adviseur/inspecteur

”Ik ben nu op 3 disciplines inspecteur en adviseur.” Waar je voor een lift, een inbraakinstallatie en een warmtepomp verschillende adviseurs of inspecteurs voor moet inhuren, vervult Vincent als allround vastgoed inspecteur/adviseur al deze rollen. “Mijn passie ligt bij liften, daar ben ik als servicemonteur ooit mee begonnen. “Net als de basis van elektrotechniek verandert daar niet veel in. Voor werktuigbouwkunde is dat wel anders. Om op dat vlak up-to-date te blijven, bezoek ik regelmatig beurzen en houd ik vakliteratuur bij.”

Genomineerd

Ondanks de werkdruk, is Vincent een tweede bedrijf gestart, Marttin Duurzame Energie BV, en heeft daar een collega voor aangenomen. Hij helpt mensen aan lagere maandlasten door slimmigheidjes en weloverwogen keuzes. Is hun CV-installatie bijvoorbeeld waterzijdig ingeregeld en is de stooktemperatuur verlaagt? Heb je geen energieslurpers in huis en ga je in een bepaalde situatie voor een nieuwe cv of kies je al voor een warmtepomp waarvan de terugverdientijd opeens veel korter is,” schetst hij.
Samen met 2 andere start-ups is hij genomineerd voor de Talent Award 2022 in de gemeente Beuningen.

Inschrijving is gestart

De HAN heeft 2 startmomenten in het jaar. Op 6 april 2023 begint de volgende editie waarvoor de inschrijving al is gestart.