Toekomst Musculoskeletaal Fysiotherapeut

De Master Musculoskeletale Revalidatie (MMR) aan de HAN organiseerde op 8 juni een debat over de toekomst van musculoskeletale revalidatie ter ere van het 10-jarig bestaan van de opleiding. Oud- studenten, studenten, docenten en collega's spraken met elkaar over de ontwikkelingen van de afgelopen jaren en hoe de musculoskeletaal fysiotherapeut van de toekomst eruit zou kunnen zien.

414140 nieuwsbericht debat toekomst mmr dat op 8 juni plaatsvond.

Prominente rol bij de de-escalatie in de zorg

Debaters:

  • Monique Bot, orofaciaal therapeut, onderzoeker en docent bij de Master Musculoskeletale Revalidatie
  • Igor Tak: sportfysiotherapeut, onderzoeker
  • Francois Maisson: docent, manueel therapeut, onderzoeker en docent (Hogeschool Utrecht)
  • Jan van Vliet: werkzaam bij zorgverzekeraar VGZ en docent (Hogeschool Saxion)

Tijdens het debat gingen de deelnemers onder leiding van Henk Nieuwenhuijzen (docent en onderzoeker fysiotherapie) met elkaar in gesprek aan de hand van de volgende stellingen:

  • De bachelor fysiotherapie bestaat niet meer in 2035, de master opgeleide fysiotherapeut zal de nieuwe basis zijn
  • De onderverdeling van specialismes binnen de musculoskeletale fysiotherapie (manuele-therapie, sportfysiotherapie, orofaciale fysiotherapie) moet op de schop, want een generieke musculoskeletale fysiotherapie-titel past veel beter bij de huidige tijd
  • De fysiotherapeut in 2035 zal alleen onder dwang van de zorgverzekeraar bijgedragen hebben aan de de-escalatie in de zorg.
  • Stratificatie (onderscheid in subgroepen) in de musculosketale zorg is zinloos, personalised care maakt dit geheel overbodig en zelfs onwenselijk.

Het was een levendig debat, met veel reacties vanuit de (oud) studenten en het werkveld. De discussies zorgden voor wisselingen van meningen bij zowel studenten als docenten/onderzoekers/werkveld. Ondanks de nuance verschillen was er ook veel eensgezindheid.

De bachelor fysiotherapeut zal blijven bestaan, maar de huidige onderverdeling in specialismes niet. Als fysiotherapeuten willen we zelf een prominente rol bij de de-escalatie in de zorg en personalised care is hierbij belangrijk. Als beroepsgroep en opleidingen kunnen we nog meer samenwerken met elkaar en met andere disciplines.

414140 nieuwsbericht debat toekomst mmr dat op 8 juni plaatsvond.
Debat toekomst musculoskeletale fysiotherapie, fotograaf: Thijs van Beusekom

3-luik: werkgever, student en docent vertellen

Werkgever Bas Wiebenga

De visie van Cornel over het innoveren van de zorg sluit aan bij die van mij, dus zie ik in hem een goede sparringpartner. Cornel pakt het liefst alles tegelijk op.

3ae050b8-0cf8-11ee-9845-02565807075b testimonial werkgever bas wiebenga mmr

Student Cornel Tol

Cornel: 'Als persoon en als zorgverlener handel ik over het algemeen vanuit sterke innerlijke motivatie om mijzelf te verbeteren en het liefste ook de mensen om mij heen.'

3abc12e8-0cf8-11ee-bc2a-02565807075b testimonial cornel tol mmr

Docent Wilfred Wilbrink

Cornel heb ik als student binnen de MMR begeleid bij de specialisatie orofaciale fysiotherapie. Hij is een zeer leer- en nieuwsgierige collega met een enorme drive om zoveel mogelijk kennis zich eigen te maken.

473901fc-0cf8-11ee-aeef-02565807075b testimonial wilfred wilbrink master musculoskeletale revalidatie