Praktisch ontwerpen en invoeren werkende proces Digital Twin

HAN-onderzoekers Menno Herkes en Gerlinde Oversluizen hebben een paper geschreven over het praktisch ontwikkelen van een werkende proces Digital Twin. Dit paper presenteerden zij donderdag 23 juni 2022 tijdens de internationale MIM2022 conferentie.

135960 Oog met technogie dat staat voor smart region

Onderzoek Digital Twin

Digital Twinning is een actueel thema en vanuit de HAN ontwikkelen wij kennis rond dit thema door praktijkgericht onderzoek uit te voeren. Het Lectoraat Lean/World Class Performance ontwikkelt binnen het onderzoek Towards the Digital Factory digitale modellen van productieprocessen en laten deze modellen realtime meelopen met de werkelijkheid. Dit is echter niet eenvoudig.

Praktisch ontwikkelen werkende proces Digital Twin

Om het mkb te helpen in dit proces, schreven Menno en Gerlinde een paper over het praktisch ontwikkelen van een werkend proces Digital Twin. Dit paper presenteerden zij donderdagmiddag 23 juni op de internationale MIM2022 conferentie voor deskundigen op het gebied van het modeleren, managen en besturen van productieprocessen.

243971 Voorstelling van digital twin
Voorstelling van Digital Twin

Lange en onzekere doorlooptijden door grote variëteit

Mkb-bedrijven die een markt bedienen waar een grote variëteit aan producten wordt gevraagd, hebben vaak moeite om een stabiele en betrouwbare doorlooptijd te garanderen. De keuzes zijn vrijwel oneindig in routings, materialen, omsteltijden en optimalisatie van bewerkingen. Stel een bedrijf heeft een kantbank die 3 materiaalsoorten in 4 diktes kan verwerken. Dan heeft de planner 12! = bijna een half miljard mogelijkheden tot omstellen. Begrijpt u het nog?

En dan komen de eerder genoemde mogelijkheden voor routings en optimalisaties ook bij de planner op zijn bordje. Het is geen verassing dat planners gebruik maken van vuistregels, intuïtie en vaste keuzes, met vaak als uitkomst lange en onzekere doorlooptijden.

Proces Digital Twin

Een proces Digital Twin rekent continu verschillende mogelijkheden door en geeft aan hoe verschillende keuzes de doorlooptijd beïnvloeden. Niet alleen als de planner op maandag de orders vrijgeeft, maar ook bij problemen zoals een storing, een spoedorder of plotseling materiaaltekort. Een bedrijf ziet de meest optimale productieaansturing op elk gewenst moment.

Ontwerp en invoer werkende proces Digital Twin lastig

Dit klinkt mooi, maar het ontwerpen en invoeren van een échte werkende proces Digital Twin is in de praktijk lastig.

  • Hoeveel informatie van de werkvloer is nodig en wanneer?
  • Weet het computermodel van Digital Twin dan alles?
  • Ook als een operator even wegloopt of de heftruck een lekke band heeft?
  • Welke planningsregels moet u gebruiken en kloppen die wel?
  • Wie beslist of een advies van een Digital Twin wordt uitgevoerd en hoe vaak kan een bedrijf de productie omgooien?

Vult u zelf de problemen maar aan, binnen een paar minuten schrijft u een bladzijde vol. In ons onderzoek naar de digitale fabriek hebben we alle mogelijkheden en onmogelijkheden zien langskomen.

In ons paper beschrijven we hoe je een Digital Twin ontwikkelt op een praktische manier. Zodat een mkb-bedrijf met realtime informatie, de effecten van plannen en herplannen kan bepalen terwijl de productie doorgaat. Dit bekijken we met een systeemblik (een manier van gestructureerd nadenken). We hebben hiervoor een model ontwikkeld dat we verder gaan toepassen in ons onderzoek.

Meer informatie

Wilt u graag de paper ontvangen? Stuur ons dan een interessebericht: 
lectoraat.lean@han.nl

Of neem direct contact op met onze onderzoekers Menno Herkes en Gerlinde Oversluizen: