Een unieke inkijk: de HAN Solarboat

Een slimme, schone en sociale boot? Een boot die prijzen pakt tijdens internationale races? “Die moet je van dichtbij zien!” zegt Leonie Dijkhof. En dat kan, op HAN Unexpected slim schoon sociaal.

365498 piloot van de solarboot is Mitchel. In het water staat links Rene en daarnaast Mik. Op de kant zit Remon en op de kade staan Leonie en Jurian. SEECE

Een succesvol project

De HAN Solarboat komt voort uit een project dat in 2013 is gestart. “Inmiddels hebben we een volle prijzenkast,” vertelt Leonie. Zo behaalde het team dat aan de boot werkt afgelopen zomer nog de 3e plek tijdens de Solar & Energy Boat Challenge in Monaco. “En dat met een nieuwe boot die pas op koningsdag 2021 voor het eerst het water raakte.”

310480 Solarboat in actie tijdens Energy Boat Challenge in Monaco met piloot Mitchel Kraai
De HAN Solarboat in actie in Monaco

Slim ontwerp

Normaal gesproken staat de boot in een werkplaats. “Die is bij Qconcepts in Doetinchem, waar ze gespecialiseerd zijn in composiet en de maritieme industrie,” zegt Leonie. “Daar werken we aan de boot, om hem telkens nog beter te maken. Een van de ontwikkelingen die we onlangs hebben doorgevoerd, is de aankoop van nieuwe zonnepanelen. Die zijn slechts 1 millimeter dik, veel dunner dan de panelen die we eerst gebruikten. Dat scheelt 23 kilo in gewicht op een totaal van 110, wat de boot veel sneller en wendbaarder maakt.”

Naast zonnepanelen is de boot voorzien van allerlei moderne, slimme technologie. Zo verloopt de communicatie via een zogenaamde CAN-bus. Daarmee kun je zien hoe de onderdelen van de boot presteren. “De prestaties lezen we uit via een app die we zelf hebben ontwikkeld. Dat betekent dat we precies zien wat de status van de verschillende onderdelen van de boot is en waar we dingen kunnen verbeteren. Denk maar aan de temperatuur van de motor, het signaal van de gashendel en de opbrengst van de zonnepanelen.”

Schoon varen

De naam van de boot - HAN Solarboat – geeft daarnaast al aan hoe de boot wordt aangedreven. “Via zonnetechnologie inderdaad,” beaamt Leonie. “We wekken via de panelen energie op. De stroom die we daarmee vergaren, slaan we op in een accu. Doordat we zoveel mogelijk gebruik maken van lichtgewicht materialen kunnen we, met de zonne-energie die we genereren, ver varen.”

Geef je ogen de kost

Zelf zien en horen wat er allemaal bij komt kijken? Maak gebruik van de unieke kans om de HAN Solarboat in het echt te zien op HAN Unexpected en luister naar de verhalen van de studenten die zelf aan de boot werken. 25 maart de gehele dag op de campus in Arnhem te bewonderen.

387990 De HAN Solarboat op weg naar het water voor een wedstrijd in Monaco

HAN Unexpected slim schoon sociaal

Op 25 maart opent de HAN haar deuren! Voor iedereen die graag mee denkt en werkt aan de 3 uitdagingen waar we als HAN -en als samenleving- voor staan: samen grenzen verleggen met digitale technologie, het verminderen van CO₂-uitstoot en het verkleinen van sociaaleconomische gezondheidsverschillen.

322520 Campagnebeeld Unexpected kennisfestival slim schoon sociaal. Alleen hiervoor te gebruiken.