Vernieuwde bedrijfswagenopleiding HAN biedt monteurs betere scholing

De bedrijfswagenwereld ondergaat grote veranderingen. Om monteurs en bedrijfswagentechnici naar een hoger mbo-niveau te tillen, biedt de HAN een vernieuwde associate degree opleiding in deeltijd aan. De eerste groep met 15 studenten is in februari al gestart binnen een geslaagde pilot in samenwerking met Bakker Bedrijfswagens.

338054 Waterstofdemonstrator van de buitenkant en achter de doblo

Grote vraag uit bedrijfswagenbranche

"Geweldig dat de HAN met deze vernieuwde opleiding zo snel weet in te spelen op de vraag van bedrijfswagenleveranciers", vertelt Ertan Ertunç enthousiast in een vraaggesprek met het vakblad Autombiel Management. Hij is opleidingsmanager Zakelijke dienstverlening en cursussen bij de HAN Academie Engineering en Automotive.

"Er zijn veel ontwikkelingen in de bedrijfswagenbranche, met name scholing op het gebied van de nieuwe aandrijfsystemen en de voertuig control systemen. Denk daarbij aan elektrificatie, waterstoftoepassingen en autonoom rijden. Daarvoor zijn de bestaande mbo-opleidingen op niveau 4 niet altijd toereikend. Een tandje hoger in het bijscholen, mbo-5 niveau, is noodzakelijk en die opleiding biedt de HAN nu aan als leertraject binnen de associate degree Systeemspecialist Automotive."

 

Vrachtwagens op waterstof

Elektrificatie en waterstof gaan een grote rol gaan spelen in de vrachtwagenwereld. Ertunç vertelt dat voor een binnenlands distributiewerk elektrificatie een goede manier is om te voldoen aan de toekomstige emissie-eisen in steden.

"Voor de langere ritten is waterstof een goede oplossing. Om aan waterstof-vrachtwagens te kunnen werken, is echter wel specifieke kennis vereist. We hebben een waterstof-demonstrator ontwikkeld die we meenemen naar locaties en gebruiken bij trainingen", merkt Ertunç op.

"Als je weet dat waterstof complex en op zich natuurlijk een explosief goedje is, dan zul je toch over de juiste kennis moeten beschikken. Dan pas kun je er veilig aan werken. Ik denk dan ook dat waterstof sneller opkomt dan sommige ondernemers denken."

346032 Persbericht Forse impuls voor waterstofinnovatie Oost-Nederland

Voertuig control systemen

Een ander toekomstig thema is autonoom rijden, ook in de vrachtwagenwereld. "Door onze studenten is een elektrische Renault Twizzy omgebouwd naareen zelfstandig (autonoom) rijdend voertuig. Dit voertuig kan met een drone bestuurd worden. Die demonstreert de techniek waarmee vrachtwagens met behulp van drones naar een docking station worden gereden", legt Ertunç uit.

"Na het laden en lossen worden ze automatisch naar de poort gereden. De meeste schade ontstaat bij het laden en lossen, dus autonoom rijden kan op dat vlak wel een oplossing brengen. Moderne vrachtwagens hebben de onderliggende systemen al aan boord. Het is dan nog wel zaak dat voertuigen onderling gaan communiceren, en de infrastructuur moet er klaar voor zijn. Maar als je als bedrijfswagentechneut daarover al de kennis van zaken hebt, is dat alvast mooi meegenomen!"

35006 Studenten werken aan streetdrone auto

Verkorte opleidingstrajecten

"We zien dat de vraag naar opleidingen steeds meer van diplomagestuurd naar kennisgestuurd gaat", is de ervaring van Ertunç. "De studenten of de cursisten hebben vaak al een mbo-, hbo- of universitaire-opleiding afgerond, maar hun werkgevers willen dat ze zich op een specifiek kennisgebied verdiepen. Bij de HAN ontwikkelen we daarom steeds meer verkorte opleidingstrajecten, zodat werknemers over actuele kennis en vaardigheden beschikken die nodig is om klanten een goed en een kwalitatief hoogwaardig advies te kunnen geven met de juiste uitleg."

Interesse in de bedrijfswagenopleiding aan de HAN?

Heb je of hebt u als werkgever interesse in deze vernieuwde associate degree opleiding in deeltijd met het leertraject bedrijfswagen aan de HAN? Neem dan contact op met Ertan Ertunç via ertan.ertunc@han.nl. Hij zal daarna zo spoedig mogelijk conact met je opnemen.

Eerder bericht: