Gek van Kunst – de outsider in beeld

Een maand lang was de expositie ‘Gek van Kunst – de outsider in beeld’ te bezichtigen in de Mariënburgkapel in het centrum van Nijmegen. Grote kans dat jij ook een kijkje hebt genomen, want met zo’n 3000 bezoekers was het een groot succes!

31876 twee studenten schilderen

Wij spraken één van de kunstenaars: Malo Janssen. Zij was ook betrokken bij de organisatie van de expositie en vanwege Corona heeft de aanloop wel zo’n drie jaar geduurd. Doordat Malo ook zeer regelmatig aanwezig en werkzaam was in de  Mariënburgkapel gedurende de expositie, hoorde zij veel reacties van de gasten. 
Zo werd er soms gedacht dat de kunst - gemaakt door mensen met een psychische kwetsbaarheid – donker en zwaar zou zijn.

De bezoekers werden verrast omdat dit bij de 84 kunstwerken eigenlijk niet het geval was. Zo ook niet bij Malo’s eigen werk, dat gebaseerd is op fotografie van Ellen Auerbach.. Het contrast van het schone, sierlijke vrouwenlichaam met de rauwe en oude badkamer waarin ze zich bevindt, intrigeerde haar.
In Malo´s manier van werken komen ook wat van haar persoonlijke eigenschappen naar voren: ze zoekt hierbij naar harmonie en perfectie en stelt voor zichzelf hoge eisen aan het resultaat.

84 oorspronkelijke werken 

Nu zichtbaar bij Social Work

Op dit moment is een groot deel van de 84 oorspronkelijke werken van de expositie ‘Gek van Kunst – de outsider in beeld’ (ook het werk van Malo) eenmalig te zien bij de opleiding Social Work.
Bij het bekijken van de kunst kun je je afvragen of de kunstenaar nou bijzonder is, of het kunstwerk zelf. En zie je de krassen van het leven van een ander, of misschien wel je eigen krassen.. want ja: wie is er nu eigenlijk niet (een beetje) gek?
De tentoonstelling is te bewonderen in de D-vleugel van de HAN-campus, Kapittelweg 33 op verdieping 4 & 5.