Studenten Voeding & Diëtetiek op digitaal symposium ‘Wat eten we morgen’

“Koop en kook op maat. Bewaar eten op de juiste plek. Kies vaker voor peulvruchten en seizoensproducten.” Het zijn een paar tips van Voeding & Diëtetiek studenten Meike Pouwels, Meike Vullings, Fleur Drost, Linette Koonings en Jeanne Lagerweij tijdens het digitale symposium ‘Wat eten we morgen’.


Het online evenement van Samenwerkingsverband Burgerkracht Europa (SBE), waar de HAN met het CoE Krachtige Kernen onderdeel van is, stond stil bij de toekomst van voeding. De 5 derdejaars studenten Voeding & Diëtetiek gaven een online presentatie over gezonde, veilig, duurzame en lekkere keuzes en vertelden over hun eigen project Beet’m. “De bezoekers van het symposium waren heel verschillend. Sommige hadden veel ervaring met voeding, anderen nauwelijks. We moesten de presentatie passend en begrijpelijk maken voor alle deelnemers”, legt Meike Pouwels uit. Iedereen presenteerde een stukje: “Het is altijd leerzaam om te presenteren, zeker online aan zo’n verschillende groep. Het gaat steeds makkelijker”, vertelt Meike Pouwels.

Veilige voeding

De studenten gaven veel tips over voedingsstoffen, allergenen en houdbaarheid van voeding. En hoe kies je duurzame en veilige producten? “Zeventig procent van wat de voedingsmiddelen in de supermarkt is sterk bewerkt. Weet wat je koopt”, vertelt Meike Pouwels.

Bieten-falafelstick Beet’m

Dat duurzame en lokale voeding de toekomst heeft, blijkt ook uit de vraag die de studenten kregen van een hamburgerrestaurant in Nijmegen. “Zij hadden behoefte aan een duurzaam product dat past bij een vegetarisch eetpatroon”, legt Meike Vullings uit. Hiervoor ontwikkelde het vijftal een bijgerecht: Beet’m, een gepaneerde falafelstick met bietenvulling. “Het product werd enthousiast ontvangen. Het had een goede kostprijs en een mooie uitstraling. Daarnaast voldeed het natuurlijk aan de wensen van de klant.” Ook werd het allergenenbeleid van het restaurant onder de loep genomen.

Nominatie Voedingscentrum

Helaas konden de deelnemers van het digitale symposium de falafelstick niet proeven, maar diegenen die het al geproefd hebben, zijn enthousiast. De studenten kregen bij de opleiding als cijfer een 10 voor het product, beleid en de presentatie aan de opleiding. Het product is zelfs genomineerd voor de Food Innovation Bachelor’s Award 2021 van het Voedingscentrum. Niet vreemd dus dat veel bezoekers van het digitale symposium naar hun workshop kwamen.

Oprecht geïnteresseerd

In de chat kwamen veel vragen over gezonde keuzes en de Schijf van 5. “En iemand vroeg ons of een restaurant wel duurzaam kon zijn, met grote hoeveelheden qua inkoop en afval.” De studenten antwoorden dat het restaurant lokaal inkocht, biologisch vlees gebruikt en bewust omgaat met afval. Dus ja, het kan zeker. Net zoals duurzame keuzes maken als consument. “De bezoekers waren oprecht geïnteresseerd, dat was leuk”, vertelt Meike Vullings. “We hopen dat we mensen aan het denken hebben gezet!”

Over symposium 'Wat eten we morgen'

Tijdens het digitale symposium ‘Wat eten we morgen’ van SBE presenteerden burgerinitiatieven uit verschillende landen hun kleinschalige oplossingen en succesvolle initiatieven rondom voeding. Voedingsexpert Jaap Seidell, hoogleraar Voeding en Gezondheid aan de Vrije Universiteit Amsterdam opende met een presentatie het symposium. “De presentatie van Jaap Seidell was heel interessant”, vond Meike Pouwels. “Hij heeft al zoveel bereikt en heeft zoveel kennis.” Seidell is een voorstander van het gemakkelijker en goedkoper maken voor consumenten om gezond en duurzaam voedsel te kopen in de supermarkt. Seidell: “Het hele voedingssysteem is gericht op handel, terwijl het belangrijk is om ons te richten op menselijk welzijn en de planeet. Het aanpakken van voeding helpt bij gezondheidsklachten, milieu en klimaat.”

Vanuit de HAN waren niet alleen de studenten Voeding & Diëtetiek betrokken, de organisatie was in handen van de CoE Krachtige Kernen en de Zorgalliantie van de Academie Mens en Maatschappij. Lees hier het hele verslag van het evenement.