Studenten Rechten op bezoek in gevangenis

Voor even waren ze bajesklanten, maar dan wel als online bezoeker van de Penitentiaire Inrichting Arnhem. Een groep van zo’n 35 hbo-studenten Rechten trok recent naar deze moderne gevangenis, op uitnodiging van studievereniging Fides. “Ook hier kan de toekomst liggen van een hbo-student Rechten”, verklaart verenigingsvoorzitter Murad Baker.

285905 Groepsfoto van rechtenstudentenvereniging SV Fides in gevangenis Arnhem

Inkijkje in de PI

Notarisklerk, handhavingsjurist bij de overheid, compliance officer bij een bank, paralegal in de advocatuur of jurist bij een ziekenhuis, de organisaties waar je als hbo-jurist terechtkunt zijn knap divers. En dus ook bij een Penitentiaire Inrichting bijvoorbeeld. Studievereniging Fides vond in PI-vestigingsdirecteur Toon Molleman een enthousiast verteller die de 35 studenten een inkijkje gaf in de organisatie. 

Kerfstok

Murad: “Mensen re-integreren in de samenleving is in de gevangenis in Arnhem het doel. Het is een dorp daarbinnen; de medewerkers staan dichtbij de gevangenen. Ongeacht wat iemand op zijn kerfstok heeft, oordelen doe je er niet over. Dat is aan een rechter.” Het enthousiasme over het bezoek was groot en de vele vragen waren divers: ‘Hoe ga je om met ongewenst gedrag van een gevangene, of van een medewerker? Spelen drugs een grote rol? Wat merk je van de pandemie in de gevangenis?’ Sommigen toonden interesse in een toekomst binnen een PI: ‘Wat zijn je taken als hbo-jurist binnen een PI? Wat doe je als stagiair zoal?’

Vonnis Holleeder

Door het werkveld dichter bij studenten te brengen en kennis te delen, hoopt de studievereniging dat studenten hun horizon verbreden. Fides organiseerde eerder een lezing over privacyrecht, een mini-pleitcursus van meester Leonie, strafrechtadvocaat en influencer, en een lezing door oud-rechter Frank Wieland. Hij sprak het vonnis levenslang uit in de zaak van Willem Holleeder. Voor de nabije toekomst staan lezingen gepland van burgemeesters.