Master Physician Assistant: diploma aan huis

Vrijdag 19 maart studeerde een nieuwe groep van 56 studenten van de HAN-Master Physician Assistant (MPA) af. Een mijlpaal, te meer omdat dit cohort zorgprofessionals waaronder verpleegkundigen en paramedici, hun studie ondanks de coronacrisis met succes hebben weten af te ronden.

276194 Marga Lurvink afgestudeerd MPA met scriptieprijs liggend portret

Alle 56 kersverse PA’s kregen hun getuigschrift aan huis, in persoon bezorgd door de docenten van de opleiding. Marga Lurvink, Physician Assistant op de stroke-care unit en afdeling neurologie van het St. Anna Ziekenhuis in Geldrop, was de eerste die vrijdagmiddag haar mastergetuigschrift voor haar huis ondertekende.

Scriptieprijs

Niet alleen het getuigschrift viel Lurvink ten deel, maar ook de scriptieprijs die de MPA ieder jaar uitreikt. Van de 4 genomineerden kwam het onderzoek en de scriptie van Marga als beste uit de bus. De Physician Assistant onderzocht voor de afdeling neurologie onderzoek de relatie tussen statines (cholesterolverlagende medicamenten) en prevalentie van ‘periodic limb movements during sleep’ (PLMS). 

‘Een erg goed uitgewerkt onderzoek dat van grote relevantie is voor de beroepspraktijk en het beleid bij patiënten met PLMS’, aldus wetenschapsdocent Reni van Erp. ‘Een voorbeeld voor studenten en onderzoekers in het veld.’ Lurvink dingt met de presentatie van haar onderzoek op het NAPA-jaarcongres in november mee naar de prijs ‘Beste onderzoek en scriptie’ die de beroepsvereniging uitreikt.

Onderzoeken en resultaten gebundeld in ‘Physicians in beeld’

Het onderzoek van Marga, net als die van de andere studenten, is gebundeld in het speciaal voor deze gelegenheid uitgebrachte afstudeerboekje ‘Physician Assistants in beeld’. ‘Voor de afgestudeerden een mooi aandenken, voor werkgevers en belangstellenden een goed overzicht van instellingen, onderzoeken, resultaten en innovaties’, aldus de opleidingscoördinator Geert Van den Brink. 

276374 Compilatie afgestudeerde PA's voorkant abstractboekje MPA
Afstudeerders Physician Assistant, cohort 15

‘Deze groep zal blijven heugen’, zegt Van den Brink. ‘De crisis zette alles op scherp: online onderwijs, moeilijk verkrijgbare stageplekken, als PA in opleiding niet meer altijd je eigenlijke werk kunnen doen. ‘Iedereen was breekbaar. Fijn dat we met z’n allen door deze periode zijn gekomen.’ 

15e cohort: een lustrum

Met het afstuderen van deze groep studenten die in 2018 is gestart, is binnen de HAN het 15e cohort MPA afgestudeerd, een lustrum. In totaal hebben nu meer dan 450 studenten hun Master Physician Assistant bij de HAN afgerond.