Rick Brink inspireert leergemeenschap Technology for Health

In een online sessie inspireerde Rick Brink HAN’ers van de leergemeenschap Technology for Health als ervaringsdeskundige én als adviseur. De voormalig Minister van Gehandicaptenzaken weet als geen ander waar technologie hem toe in staat stelt én hoe hij aandacht kan vragen voor een inclusieve maatschappij.

Rick Brink en Gijs Staverman zittend

Brink’s enthousiasme voor de HAN leergemeenschap die inclusieve technologie wil ontwikkelen, is groot. Om verschil te kunnen maken, hoef je heus geen ‘minister’ te zijn, vindt Brink “als je goede inbreng hebt, dan komt de impact vanzelf”. 

Beperking

Impact maak je met inzet van de juiste technologie, meent Brink. In Nederland leven 1,8 – 2 miljoen mensen met beperking, bijvoorbeeld auditief, visueel, fysiek of verstandelijk. Om deze groep volwaardig mee te laten draaien, is de inzet van technologie cruciaal. 

Goed voorbeeld

Brink licht graag goede technologische voorbeelden toe. Van zeer geavanceerde, zoals zijn eigen rolstoel, tot eenvoudige maatwerkoplossingen die ook verschil kunnen maken. Zo vertelt hij over een client met een verstandelijke beperking voor wie het afsteken van vuurwerk zijn lust en zijn leven was. Door een kussen te ontwikkelen waarop de client kon slaan om knallen en vuurpijlen op een beeldscherm te zien verschijnen, werd zijn grootste wens vervuld.

Rick Brink, voormalig minisiter van gehandicaptenzaken
Rick Brink brengt een bezoek leergemeenschap Health

Welzijn

Of een ander slim voorbeeld van technologie: een klok waar iemand zonder goed tijdsbesef (want: moeilijk!) mee geholpen is. In plaats van uren geven kleuren structuur aan de dag en laten foto’s zien wie er op bezoek komt. Deze voorbeelden verhogen niet alleen het welzijn van cliënten, het ontlast ook de zorgmedewerkers.

Rendement in maatwerk

“Maatwerk oplossingen brengen niet alleen kosten met zich mee”, zo legt Brink uit, “als technologie ervoor zorgt dat iemand zelfstandig kan leven of een beroep kan uitoefenen, dan spaart dat ook veel kosten uit. Rendement in maatwerk noem ik dat.” Voor de leden van de leergemeenschap een eyeopener.

Ervaringsdeskundig

De leden van de leergemeenschap delen graag ook hun aanpak en kennis over technologie en eigen inzichten. Brink is niet de enige ervaringsdeskundige in het gezelschap. In zijn slotwoord juicht Brink de aanpak van de HAN leergemeenschap toe: “Als je aan de slag gaat, kijk eerst of je een divers gezelschap aan boord hebt.” In deze sessie is dat in ieder geval gelukt.  

Lees ook het artikel: 'Voormalig minister Rick Brink gastspreker bij HAN-leergemeenschap Technology for Health' op SAM.