Regio Nijmegen denkt duurzaam

Ruim 8 op de 10 inwoners van Nijmegen en omgeving maakt zich zorgen. En dat is goed nieuws. Huh? Nou, daardoor komen we uit de bus als de meest ‘groene’ regio van Nederland!

Uitzicht op Waalbrug en Noviomagus in Nijmegen

I&O Research deed er onderzoek naar, in opdracht van Binnenlands Bestuur. Wat blijkt? Gelderland Zuid, onze regio, is de meest progressieve, zeker op het gebied van duurzaamheid. 

De onderzoekers namen 6 regio’s onder de loep: Zuid-Holland Zuid, Gelderland Zuid, Twente, Brabant Zuidoost, Groningen en Noord-Holland Zuid, en ruim 4.600 respondenten deden mee aan het onderzoek.  

Van het gas af

Waar maken we ons dan zorgen over? Bijvoorbeeld over de uitstoot van broeikasgassen. We liggen ook wakker van klimaatverandering, en de effecten daarvan op het milieu. 2 op de 3 inwoners vindt dat een volgend kabinet veel meer moet doen om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. En, we willen zelf ook ons steentje bijdragen. Samen met de Groningers zijn we het meest bereid (35%) om van het aardgas af te gaan. Ook als ons dat geld kost.

Grote verschillen qua opleidingsniveau

De onderzoekers zoomen ook in op de verschillen tussen de respondenten: stedelijk versus niet-stedelijk en laag- versus hoogopgeleid. Wat blijkt? Inwoners buiten de steden maken zich meestal minder zorgen. Maar, de verschillen naar opleidingsniveau zijn groter. Je kunt dus stellen dat het opleidingsniveau een betere verklaring is voor die verschillen dan stedelijk/niet-stedelijk.  

Bijvoorbeeld bij de stelling ‘Ik sta achter de boeren en hun protesten tegen de stikstofmaatregelen’. Het verschil tussen stad en platteland is 11 procent; plattelanders staan meer achter de boeren en hun protesten dan stedelingen. Het verschil naar opleidingsniveau is veel groter: 22 procent. Laagopgeleiden zijn het meer eens met de stelling dan hoogopgeleiden. 

Verschillen verkleinen

Wist je dat mensen met een lage opleiding of een laag inkomen 7 jaar korter leven? En dat ze zich maar liefst 15 jaar minder gezond voelen? Met de focus Fair Health werken docenten, onderzoekers, studenten en professionals bij de HAN samen aan oplossingen om sociaal-economische gezondheidsverschillen te verkleinen.