Promotie Eefje Roelofsen

Docent fysiotherapie en onderzoeker Eefje Roelofsen promoveert vrijdag 18 december a.s. Ze heeft zich de afgelopen jaren beziggehouden met de vraag hoe patiënten na een operatie aan het bewegingsapparaat het beweeggedrag van vóór de aandoening terug kunnen krijgen.


Eefje schetst: “Mensen die jarenlang aangepast lopen vanwege een pijnlijke knie, hebben hun beperkte loopje vaak ná een operatie nog steeds. Zelfs als ze het bewegingsapparaat pijnvrij kunnen gebruiken, lukt het vaak niet om terug te keren naar hun normale en efficiënte manier van lopen. Dit vertraagt de opbouw van activiteiten of leidt tot andere klachten.”

Brein manipuleren

“Bij aanpassen van bewegen hoort ook een veranderde aansturing vanuit het brein,” weet Eefje. Revalidatie zou zich dus niet alleen op het herstel van de knie, maar ook op de aansturing van het brein moeten richten. “De vraag is hoe we die bewuste aansturing kunnen manipuleren zodat het beweeggedrag van voor de operatie terugkomt.” Dat heeft ze onderzocht in haar promotieonderzoek ‘Neuromotor Flexibility Following Musculoskeletal Leg Injury’.
 

Over Eefje

Eefje is na de opleiding Fysiotherapie aan de HAN bij de Radboud Universiteit Bewegingswetenschappen gaan studeren. Omdat ze na haar afstuderen merkte dat ze graag de combinatie onderzoek en onderwijs opzoekt, is ze terug op het oude nest, als docent Fysiotherapie. Tevens is ze onderzoeker bij het Donders Instituut en het lectoraat Werkzame factoren in fysiotherapie en paramedisch handelen.

Revalidatie zou zich behalve op het herstel van de knie, ook op de aansturing van het brein moeten richten.

Aangepast bewegen

Het proefschrift van Eefje toont aan dat fysiotherapeuten het onnodig aanhouden van aangepast bewegen na knieoperaties kunnen herkennen en doorbreken door beweegtaken met haptische feedback (voelen) en visuele feedback (zien) te introduceren. Deze vormen van feedback hebben als doel om de aansturing vanuit het brein te omzeilen. 

Beweegtaken met visuele feedback omzeilen aansturing van het brein

Vertrouwen op het lijf

Eefje licht toe: “Met visuele feedback fopt de fysiotherapeut het brein door de aandacht van de knie af te halen door de patiënt te laten focussen op een game. “Patiënten volgen zittend voor een scherm de bewegingen die zij zelf maken op een scherm. Ze zien dus hun eigen bewegingsoefening direct terug in de game. Door het brein af te leiden, kunnen mensen weer leren vertrouwen op het lijf.”
Vooral de haptische feedback gaf overtuigende resultaten. Door te voelen en mee te bewegen met de fysiotherapeut kan de patiënt opeens veel meer dan deze dacht. Ze tipt de fysiotherapeuten in spé: “Vertel niet te veel wat patiënten moeten doen, laat het ze vooral voelen. Ga maar na: Als je alleen de salsa moet dansen, wordt het niets. Als iemand je leidt, lukt het opeens wel.”

Volg Eefjes verdediging

Eefje vertelt er uitgebreid over tijdens haar verdediging die vrijdag 18 december om 12.30 live te volgen is via een livestream. Kijk je mee?