HAN opent waterstoflab

De HAN heeft woensdag 4 december een eigen test- en ontwikkel-omgeving voor waterstofsystemen (waterstoflab) geopend op Industriepark Kleefse Waard in Arnhem: het HAN H2Lab. 'H2' is de scheikundige afkorting voor het waterstofgas. Dat gas wordt gezien als een belangrijke vervanger voor het aardgas.

Gebouw op IPKW in Arnhem met klok en oranje letters

Werken aan waterstofprojecten

Op het HAN H2lab werken studenten, docenten en onderzoekers van de HAN samen met bedrijven aan waterstofprojecten. Gezamelijk ontwerpen, modelleren, contrueren en testen ze verschillende waterstofsystemen op het gebied van mobiliteit, energieopslag en netstabiliteit. Bij de openingshandeling benadrukte Yvonne de Haan, CvB-lid van de HAN, dat het H2Lab het bedrijfsleven en de studenten dichter bij elkaar gaat brengen.

Verder waren er mooie woorden voor het initiatief van onder andere gedeputeerde van de provincie Gelderland Jan van der Meer, de programmaleider waterstof van het Ministerie van Economische zaken, Han Feenstra en de executive director van FCH-JU, Bart Biebuyck.

CV-ketel op waterstof ontwerpen en bouwen

"De techniek is nu klaar om toegepast te worden. Alleen moeten we nog voor elke toepassing een eigen systeem ontwerpen", vertelt Mascha Smit, lector Duurzame Energie van de HAN. Zij ziet daarin een rol voor haar onderwijsinstelling weggelegd.

"Het aardgasnet vervangen door een waterstofnet, dat laten wij aan de grote bedrijven over. Maar wij kunnen bijvoorbeeld wel een CV-ketel op waterstof ontwerpen en bouwen. Die kosten nu nog zo'n € 20.000,-, maar kunnen wij dat efficiënter, slimmer, goedkoper?"

Opening HAN H2Lab

272620 Videostill opening HAN H2LabBekijk volledige video
Impressie van de openingshandeling van het waterstoflab. Bron: Alles over waterstof.

Waterstoftechnologie

Het enthousiasme over waterstof als schone energiebron is niet nieuw. In de jaren '90 werd al voorspeld dat iedereen in de 20e eeuw op waterstofauto's zou rijden, maar anno 2019 is het in Europa nog steeds niet zover.

Volgens Mascha Smit moet het nu toch echt gaan gebeuren. "We zitten nu in een hele andere situatie: de energietransitie (de overgang van fossiele naar duurzame energiebronnen) maakt de verdere ontwikkeling van de waterstoftechnologie nu echt een noodzaak."

Open Huis op 12 december

Mocht je het nieuwe HAN H2Lab met eigen ogen willen zien, is er op donderdag 12 december van 10 tot 16 uur een Open Huis. Registratie is noodzakelijk in verband met de toegang tot het IPKW-terrein in Arnhem.

Bronnen: Omroep GelderlandAllesOverWaterstof.nl