Gelderse bedrijven en HAN werken samen aan waterstof

Samen met Gelderse bedrijven maken we werk van waterstof. We trekken samen op met én naar China om de kennis en toepassingen van waterstof verder te ontwikkelen.

SEE, waterstofmoleculen

Op 29 januari 2020 ondertekende de HAN samen met Gelderse bedrijven een convenant waarin we bekrachtigen dat we de komende 3 jaar samen optrekken bij de samenwerking tussen Gelderse en Chinese waterstofbedrijven. We hebben ons met de andere deelnemende partijen (HymoveNedstackHyET en KIWA) geclusterd onder de naam ‘HyNed’. 

Contactpersoon China

HyNed wordt gecoördineerd door Tina Pan van HyMove. Zij wordt de eigen vertegenwoordiging van Oost-Nederland in China. "Door een eigen representative in China denken wij sneller tot zaken te kunnen komen. In Arnhem zijn op het IPKW-terrein meerdere hoogwaardige bedrijven uit de waterstofsector actief. De regio Oost-Nederland kan veel voor China betekenen, maar de enorme Chinese markt kan ook veel voor onze ontwikkeling betekenen," vermoedt ze.

Ondertekening

De ondertekening vond plaats in het Huis der Provincie in Arnhem, in aanwezigheid van John Berends, Commissaris van de Koning van provincie Gelderland en Mr. Zhang Guosheng, Economic Counselor aan de Chinese Ambassade in Den Haag. 

Handelsmissie

“De intentie van de samenwerking is ontstaan tijdens de handelsmissie in september 2019,” vertelt Judith van de Bovenkamp. Ze is projectmanager internationale handel en China-export bij Oost NL (de ontwikkelingsmaatschappij van Oost-Nederland) en begeleidde de handelsmissie naar Hubei. Oost NL is samenwerkingspartner van ‘HyNed’.

Waterstof positioneren in China

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) heeft dus een PIB-convenant gesloten met de waterstofondernemers. De RVO ontwikkelt nu samen met HyNed een 3-jarig actieplan. Hierin staan strategische activiteiten om waterstof zo goed mogelijk te positioneren in China. De RVO kan HyNed ondersteunen met bijvoorbeeld het wegnemen van handelsbarrières, kennisopbouw van lokale overheden of positieve impact op de lokale wetgeving. Provincie Gelderland en Oost NL ondersteunen eveneens het waterstofcluster.

Tweede handelsmissie naar China

Dankzij de goede handelsbetrekkingen wordt in 2020 het Sino-Dutch Cooperation Forum (SDECF) in de provincie Gelderland georganiseerd. Dit is de vierde editie. De drie eerdere versies vonden plaats in Rotterdam en tweemaal in Den Haag. Ook is Oost NL zich aan het oriënteren voor een tweede handelsmissie naar China.