Splinter Chabot: "Het leven is een bos"

Onlangs was Splinter Chabot te gast bij HAN Educatie Collegetour. Het kostte het hem weinig moeite om het online publiek een uur lang te boeien. Over de leraar als tovenaar, lef hebben en zijn levensmotto: het leven is een bos waar je - gecontroleerd - in verdwaald moet raken.

Splinter Chabot Collegetour

Splinter Chabot, zoon van Bart Chabot, is moeilijk in een hokje te plaatsen: hij studeerde politicologie én theaterwetenschappen, is televisiemaker en tafelheer bij bijvoorbeeld De Wereld Draait Door. Ook is hij voorzitter van de JOVD en door Esquire verkozen tot ‘Best dressed man’ 2019. Toch kost het hem weinig moeite om het online publiek van HAN Educatie Collegetour een uur lang te boeien met zijn ideeën over het onderwijs. 

De leraar als tovenaar

Openhartig en enthousiast vertelt Chabot over het leraarschap. Hij vindt het ontzettend knap als een leraar les kan geven aan een hele groep, maar tegelijkertijd oog heeft voor alle individuele leerlingen: “Als leraar heb je een toverstok in handen, die van elke leerling een prachtig sprookje kan maken. Het is zo belangrijk dat je leerlingen stimuleert buiten hun comfortzone te stappen en ze de ruimte geeft te worden wie ze zijn. Tegelijkertijd is het ook de kunst te zien wanneer leerlingen rust nodig hebben en je ze even moet ontzien.” Hij spreekt hierbij regelmatig bewondering uit voor Sophie, de studente die opgeleid wordt tot leraar biologie en die Chabot interviewt tijdens deze collegetour. 

“Klap af en toe dat lesboek dicht’

Chabot zegt het dan ook belangrijk te vinden om je als jongere in veel verschillende dingen te verdiepen: “Dit haalt je uit je eigen bubbel en levert je meerdere perspectieven op. Alles wat je leert op al die verschillende plekken kan je later van pas komen en je vormen tot wie je bent. Je wereld wordt er dynamischer van!” Splinter Chabot is groot fan van buiten de lijntjes kleuren. Uit zijn schoolperiode herinnert hij zich dan ook juist de leraren die dit ook deden; die geschiedenisleraar die het boek compleet links liet liggen, of die biologieleraar die bier brouwde en dit de leerlingen stiekem liet proeven. “Het klinkt misschien gek, maar deze vakken zijn zo wel altijd mijn favoriet gebleven. Zo hou je de interesse van je leerlingen vast!”

Heb lef

Chabot benadrukt het belang van ruimte geven aan diversiteit. Dat doe je als school, als docententeam en als individuele leerkracht. Daar is lef voor nodig, maar het geeft leerlingen veel. Hij noemt het voorbeeld van Paarse Vrijdag en vertelt hoeveel steun het hem gaf om te zien dat alle docenten paars aan hadden. Maar ook is het belangrijk emancipatiebewegingen niet te negeren in de klas. Bespreek bijvoorbeeld de Nederlandse koloniale geschiedenis en de gevolgen hiervan en laat leerlingen discussiëren.    

Levensmotto

Splinter sluit af met zijn levensmotto: “Het leven is een bos waar je - gecontroleerd - in verdwaald moet raken.” Dit motto geeft hij de studenten van de lerarenopleidingen van de HAN mee, die de HAN Educatie Collegetour georganiseerd hadden.

Terugkijken?

Heb je de collegetour met Splinter Chabot moeten missen en wil je deze terugkijken? Dat kan! Dat zijn dan weer de voordele van online edities. Wil je graag meer lezen over de collegetour met Splinter Chabot? Dat kan uiteraard ook, lees dan het bericht op SAM!

3 december: Merel van Vroonhoven

Wil je de volgende editie van HAN Educatie Collegetour bijwonen? Meld je dan nu aan. Te gast is Merel van Vroonhoven, de AFM-topvrouw die gestart is in het speciaal onderwijs als zij-instromer.