Artikelen

Samen leren van voorbeelden uit de praktijk
Hoe versterkt een lerend netwerk de samenwerking tussen het sociaal, medisch en zorgdomein? “Door samen te leren van waardevolle voorbeelden uit de praktijk”, vertelt onderzoeker Nicole Moorman.

Op zoek naar betekenisvolle plekken voor verbinding
Een koffiecorner of snackbar: dit soort informele ontmoetingsplekken kunnen de sociale interactie in de wijk bevorderen. Mits ze betekenisvol en toegankelijk zijn. Michelle van der Tier onderzoekt wat helpt om met inzet van de fysieke ruimte de sociale infrastructuur in een wijk te versterken.

Aan het werk zonder startkwalificatie, maar mét toekomstdroom en ondersteuningsvraag
We leven in een samenleving waarin je op basis van prestaties en diploma’s wordt gewaardeerd. Wat betekent dit voor jongeren die klaar zijn met school, maar problemen hebben en geen startkwalificatie bezitten? Maritza Gerritsen onderzocht hoe zij zich staande houden in de huidige samenleving.

Erkenning voor online maken van sociale verbindingen is belangrijk
Sociale verbindingen zijn belangrijk, bijvoorbeeld om polarisatie tegen te gaan. Tegelijkertijd hebben we te maken met digitalisering en globalisering. Hoe verbinden Social Work studenten zich met anderen? Wat is de rol van social media en wat kunnen sociaal werkers hiermee?

"We moeten de context veranderen waarin we jongeren begeleiden"
Hoe vergroten we de sociale kwaliteit voor jongeren die niet zelfstandig een plek in de samenleving krijgen? Deze vraag hield docent-onderzoeker Joos Meesters jarenlang bezig. Het antwoord: onder andere door het denken in kansen, investeren in empowerment en vaste contacten.

Burgers van de regen in de drup
Er is de afgelopen jaren verantwoordelijkheid van de overheid naar de burger verschoven. Maar kunnen burgers dat wel aan? Of heeft de toeslagaffaire laten zien dat ze overvraagd worden? Vragen die promovendus Bas Kerssies bezighouden, hij zoekt naar antwoorden in zijn promotieonderzoek.

ZakgeldProject
Zakgeld is niet voor alle kinderen vanzelfsprekend, terwijl het juist een goed instrument is om kinderen al op jonge leeftijd met geld te leren omgaan. In het ZakgeldProject werken werken studenten, onderzoekers en professionals samen met ervaringsdeskundigen en gezinnen om kinderen de juiste vaardigheden aan te leren voor financiële zelfstandigheid. Daarin willen we het verschil maken.

Ontdek het echte verhaal van de ander
Hoe voer je een betekenisvol gesprek? Een gesprek dat gericht is op dat wat de gesprekspartner waardevol vindt? De gesprekskaarten Waarde van Welzijn bieden hiervoor uitkomst! Luister, stel open vragen en kom erachter welke thema’s écht belangrijk zijn voor jouw gesprekspartner.

Een huis is meer dan steen alleen
Groot onderhoud aan het huis als aanleiding voor een gesprek over sociale verbinding. Daar gaat de aanpak ‘Meer dan Steen Alleen’ over. “Naast begrip bij bewoners voor de plannen, zien we ook welke vraagstukken spelen in een buurt”, zegt wijkregisseur Judith van Hout van woningcorporatie Woonwaarts.

‘Empowerment gaat over meer dan eigen kracht’
De opleiding Social Work deeltijd stelt in de module ‘Visie op sociale kwaliteit’ de vraag: Hoe kan iedereen meedoen aan de maatschappij? In de module staan theorie en praktijk centraal. Eén van de voorwaarden voor sociale kwaliteit is empowerment.
