studenten in lounge ruimte

Ervaringen Leergemeenschap Samenredzaamheid

De Leergemeenschap van het project Samenredzaamheid kwam op 17 oktober voor de 2e keer bijeen bij de HAN. America Left, Zorgcoöperatie Brummen Gezond en Gezondheidscentrum Presikhaaf, de 3 aangesloten inwonerinitiatieven, gaven een update van de voortgang van hun initiatieven en deelden ervaringen.

236900 studenten en professionals in overleg
Lectoraat Versterken van Sociale Kwaliteit

Foto-expo geeft beeld van belevingswereld jongeren

Joos Meesters is goed op weg met haar onderzoek naar het vergroten van sociale kwaliteit bij jongeren. Met de foto-expositie ‘Alles kan’ trapte ze de Week van Inclusie af. Hoe een onderzoeksmethodiek uitmondde in een feestelijke happening waarin jongeren met al hun kwaliteiten centraal staan.

465294 Week van Inclusie Zaal
Lectoraat Versterken van Sociale Kwaliteit

'Welkome Wijk’ leert bewoners meer over psychische kwetsbaarheid

Er is nog veel onbekendheid en onbegrip rondom psychische kwetsbaarheden zoals een depressie of verslaving. De lokale ‘Welkome Wijk’ bewustwordings-bijeenkomsten van MIND brengen daar verandering in. Bewustwording en kennis wordt vergroot en wijkbewoners staan stil bij (hun) vooroordelen.

bijeenkomst wijkatelier lindenholt- groep aan tafel docente in het midden
Lectoraat Versterken van Sociale Kwaliteit

Meer impact door uniek onderzoeksprogramma

De praktijk verbeter je samen mét de cliënt. Dit is een van de conclusies van onderzoeksprogramma ‘Samen werken aan duurzaam herstel’. Een unieke samenwerking van onderwijs, onderzoek en praktijk tussen RIBW Arnhem en Veluwe Vallei en de HAN.

28692 student luistert in les
Lectoraat Versterken van Sociale Kwaliteit

Sociale basis op orde: minder praten, meer doen!

Van verzorgingsstaat naar verzorgingsstad. Niet praten, maar doen. Het zijn 2 van de uitkomsten van een dag vol inspiratie tijdens het symposium van de Werkplaatsen Sociaal Domein Arnhem en Nijmegen.

Marleen de Roo
397996 Bezoekers van het symposium Werkplaats Sociaal Domein Arnhem en Nijmegen van april 2022 in Fort Lent.

Armoede bespreekbaar maken

Stel je voor: je bent een alleenstaande moeder van 2 jonge kinderen, met forse schulden. Wat betekent het om in die financiële onzekerheid te leven? En hoe ga je daar richting je kinderen mee om? Je moet keuzes maken. Om daar inzicht in te geven, is de Armoede Experience ontwikkeld.

336368 Spaarvarken met euromunt, sparen, zakgeld
Lectoraat Versterken van Sociale Kwaliteit

Kunst als poort voor gesprekken over ouder worden

"Als ‘Alice in Spiegelland’ in een andere wereld stappen en de ervaringen meenemen naar de werkelijkheid. Dat doet kunst bij het zoeken naar antwoorden op levensvragen rondom ouder worden", vertelt docent-onderzoeker Paola de Bruijn. Met haar bevindingen won ze de posterpresentatie tijdens ECSWR 2021.

Marleen de Roo
230153 Centre for Creativity onderzoek Paola
Lectoraat Versterken van Sociale Kwaliteit

Het bereik van solidariteit in coronatijd

Aan het begin van de coronapandemie werden er volop initiatieven ondernomen door burgers, wijkbewoners en buurtgenoten om elkaar te helpen. Tot wie richtten die initiatieven zich? Werden mensen er wel echt mee geholpen en droegen zij bij aan solidariteit?

253667 vrouw met kind op bankje, met drinken

Lisbeth Verharen: gezondheidsverschillen moeten kleiner

De overheid gaat de komende jaren aan de slag met het verkleinen van gezondheidsachterstanden. Lisbeth Verharen, programmamanager Health aan de HAN, is daar blij mee. “Het is precies waar we met Health de afgelopen tijd mee bezig zijn geweest en waarop wij ons blijven richten.”

Portret liesbeth verharen
Lectoraat Versterken van Sociale Kwaliteit

Aanpak armoede: over alle grenzen heen

Wat krijg je als met verschillende professionals samen brainstormt over het aanpakken van armoede? Een lijst vol goede ideeën om direct mee aan de slag te gaan! De HAN, de Zorgalliantie en Werkplaats Sociaal Domein Nijmegen staan zo aan de basis van nieuwe initiatieven om armoede aan te pakken en sociaal-economische gezondheidsverschillen te verkleinen. Verslag van een avond op de Dag tegen de Armoede.

Stockfoto, armoede, jongen, neerslachtig