Slim bouwen aan de toekomst

Hoe maak je een woningconcept écht toekomstbestendig? Student Bouwkunde, Roos ter Borg dook samen met studiegenoot Valerie Kienhuis in een innovatieve duurzaamheidstool. De dames brachten advies uit dat veel verder gaat dan ‘gewoon wat groene keuzes’.
Ze lieten zien dat duurzaamheid en haalbaarheid prima hand in hand gaan, als je maar weet waar je op moet sturen.
Beoordelingsmethode
Roos en Valerie zaten in het atelier ‘Verduurzamen/Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD)’ en studeerden af op de BCI-tool: een relatief nieuwe beoordelingsmethode voor duurzaamheid van gebouwen die de ‘Building Circularity Index’ berekent. In de tool zitten indicatoren waarmee je bijvoorbeeld het percentage biobased of hergebruikte materialen kunt meten. "Het mooie is: je ziet in één oogopslag hoe duurzaam een woningconcept echt is," vertelt Roos enthousiast.
Het mooie is: je ziet in één oogopslag hoe duurzaam een woningconcept echt is.
Woningconcept verbeteren
Samen met Valerie onderzocht ze hoe het woningconcept van Ter Steege Bouw Vastgoed in Apeldoorn beter kon aansluiten op de Europese duurzaamheidsdoelstellingen die eraan komen. “We begonnen met een 0-meting van het bestaande concept. Daarna vergeleken we de huidige prestaties met de doelen van Ter Steege én die van de EU. Op basis daarvan stelden we 5 concrete eisen op om het concept te verbeteren.”
Conceptenboulevard
Roos weet dat op dit moment vooral aannemers met de BCI-tool werken. “Zij laden woningconcepten in de tool zodat deze open source te vinden zijn in de conceptenboulevard. Ontwikkelaars kunnen op die manier snel vergelijken welk concept van welke aannemer het beste scoort op duurzaamheid. Het maakt de markt transparanter,” legt ze uit.
Gericht sturen op duurzaamheid
De BCI-tool is een zeer uitgebreide tool dus vraagt om een slimme aanpak. “Je kunt op het ene punt goed scoren, terwijl je op een ander punt juist daalt. Het draait dus echt om gerichte keuzes. Bedrijven moeten vooraf duidelijke doelen stellen. Alleen dan haal je een goede totaalscore.”
Voor Ter Steege paste Roos en Valerie het woningconcept aan op onder meer losmaakbaarheid en het gebruik van 70% duurzame materialen. Een belangrijke richtlijn: vanaf 2030 moet 30% van de gebruikte materialen biobased of gerecycled zijn om te voldoen aan de eis van 50% minder grondstofgebruik.
Verbeterde versie
De dames hebben Ter Steege 3 aanbevelingen gedaan, inclusief stappenplan. Roos vertelt: “Een geoptimaliseerd origineel concept waarbij de producenten en materialen vervangen worden door een duurzame of verbeterde versie. Een hybride constructie waarbij de verdiepingsvloer vervangen wordt door een houten vloer om de score te verbeteren en tot slot een skeletbouw waarbij we de gevel vervangen door houtenskeletbouw.”
Van afstudeeropdracht naar toekomst
Duurzaamheid is voor Roos meer dan een afstudeeronderwerp. “Het past bij mij, én bij wat de HAN belangrijk vindt”. Daarom ontvangen HAN studenten Bouwkunde naast hun diploma tevens een duurzaamheidscertificaat van Hobéon.
Met een strakke planning rondde Roos en Valerie hun afstudeeropdracht ruim op tijd af. “Normaal deed ik alles op het laatste moment, maar dit keer hadden we ruimte om alles nog eens rustig te checken en bij te schaven. Ik móest het halen, want ik heb in januari al getekend bij mijn nieuwe baan.”
De weg is vrij, want Valerie en Roos zijn afgestudeerd met een mooie 7,2. Vanaf augustus begint Roos als werkvoorbereider en assistent-uitvoerder bij Aan de Stegge Twello. “Zin in!”