Studie en topsport

Chemistry is een schot in de roos voor talentvol boogschutter Thijmen Linders

Thijmen Linders combineert zijn studie Chemistry met een topsportcarriere. Thijmen is handboogschutter

Een voltijdopleiding Chemistry en daarnaast in de avonden én weekenden in opperste concentratie boogschieten. Het lijkt een zware combinatie, maar zijn sport biedt Thijmen ook rust. “Je vergeet alles om je heen.”

Toen films als the Hunger Games en the Avengers hem vier jaar geleden inspireerden om te gaan boogschieten, had Thijmen Linders (17) niet verwacht dat het zo snel zou gaan. Vorig jaar deed hij ‘voor de grap’ eens mee aan de selectiedagen in zijn regio en nu traint hij gemiddeld vijf keer per week bij het Regionaal Trainingscentrum (RTC) in Weert.

Stiekem droomt Thijmen ervan om ooit op de Olympische Spelen te staan, maar hij is bescheiden en benadrukt dat dat nog ver weg is. “Eerst maar eens kijken of ik stappen kan zetten om goed genoeg te worden voor TeamNL.”

Pijlen in het geel

Om dat doel te bereiken, is Thijmen op maandag-, woensdag-, donderdag- en vrijdagavond en ook in het weekend bezig om zo veel mogelijk pijlen ‘in het geel’ (9 of 10 punten) te schieten. Hij combineert dit drukke schema met de Engelstalige bacheloropleiding Chemistry. Omdat wetenschap hem van kleins af aan al fascineerde en hij graag wil begrijpen ‘waarom dingen werken’.

“Dat heb je in de biologie en natuurkunde natuurlijk ook, maar ik vind het vooral interessant hoe atomen elkaar beïnvloeden. En hoe je daarmee kunt uitleggen hoe water verandert in ijs, bijvoorbeeld. Dat zijn leuke feitjes.”

Sport biedt rust

Daarvoor pakt Thijmen elke dag de trein in zijn woonplaats Venlo. Al met al een flinke uitdaging, maar volgens Thijmen is het goed te doen. “Het is zeker druk, maar ik word goed ondersteund door de HAN”, vertelt hij. “Op vrijdag geven ze me geen lessen na 4 uur, zodat ik de training kan halen. En als er ’s avonds toetsinzages zijn, mag ik die verplaatsen.”

Wat ook helpt, is dat het boogschieten hem juist rust brengt. “Er is in je leven van alles om je mee bezig te houden, maar op het moment dat ik met de boog in mijn hand sta, vergeet ik dat even. Ik kan helemaal opgaan in dat moment. Als je dan die 10 raakt, geeft dat een lekker gevoel.”

Mentale uitdaging

Coördinatie en stabiliteit zijn natuurlijk belangrijk bij het boogschieten, maar het is ook een zeer mentale sport, legt Thijmen uit. “Je moet in opperste concentratie zijn voor je schot en je niet laten afleiden. Door wedstrijdstress, bijvoorbeeld. En als je ‘het geel’ een keer mist, moet je rustig blijven.”

De komende jaren zal Thijmen proberen TeamNL te halen, en wie weet is hij ooit te bewonderen op de Spelen. Of die ambitie te combineren is met zijn studie? “Dat denk ik wel”, zegt hij. “Kijk maar naar Laura van de Winkel, boogschutter in TeamNL. Zij zit ook hier op school. Het betekent wel bijna elke dag trainen op Papendal, dus ik zou mijn studie dan uitspreiden over wat meer jaren. Maar het kan.”

Meer weten over topsport en studie? Vraag het de senior SB’ers via seniorslb.atbc@han.nl

Foto David van Haren