Maja Keukenschrijver GGIT De geheimen van gebouwgebonden installaties ontdekken

483110 maja keukenschrijver met een installatietekening

Maja Keukenschrijver volgt sinds augustus de deeltijdopleiding Gebouwgebonden Installatietechniek (GGIT). Na haar mbo-4 Mechatronica wil ze graag op een hoger niveau meer leren over zoveel mogelijk verschillende technische disciplines. Haar doel is een functie als manager engineering.

Voor haar mbo-stage en afstuderen kwam Maja Keukenschrijver (21) terecht bij de Moekotte engineering en installatiegroep. Een groot en veelzijdig bedrijf, dat actief is in industriële automatisering, panelen- en modulenbouw en elektrotechniek voor uiteenlopende branches.

Moekotte heeft vestigingen in Apeldoorn, Enschede en Veendam. Maja had meteen door dat bij dit bedrijf heel veel te leren valt op het gebied van elektronica, (werktuig)bouwkunde en installatietechniek en ging er na haar studie werken. 

In overleg met haar werkgever viel Maja’s vervolgstudiekeuze op de Ad Gebouwgebonden Installatietechniek, in deeltijd. Ze werkt nu 4 dagen per week bij Moekotte en gaat 1 dag per week naar school.

Maja Keukenschrijver in de installatieruimte van Moekotte Apeldoorn
Maja Keukenschrijver in de installatieruimte van Moekotte Apeldoorn. Foto: Gerard Burgers

Een installatiewereld onder de grond

Maja zit voornamelijk op kantoor waar ze installaties uittekent. Soms komt ze op locatie en helpt ze mee met monteren. "Ik vind die afwisseling leuk", licht ze toe. "Gebouwgebonden installaties zijn nieuw voor mij. Daarom is deze opleiding ideaal: ik leer in de volle breedte alles over installatietechniek in en om gebouwen en kan er meteen mee aan de slag. Geweldig, dat ik nu bij waterzuiveringen kom, maar bijvoorbeeld ook bij ziekenhuizen. Daar ontdek ik dat er een complete installatiewereld schuilgaat ónder de grond."

Praktisch leren

Op dit moment brengt Maja voor haar studie haar ouderlijk huis in kaart. Denk aan alle stopcontacten, lichtpunten en datapunten. "Dan bekijk ik hoe ik bijvoorbeeld het wifinetwerk kan verbeteren. Er is een vast budget, zo leer ik meteen binnen bepaalde kaders oplossingen te bedenken." Daarnaast pakt ze op haar werkplek enthousiast extra zaken op. Zoals in een project bij een waterzuiveringsinstallatie waarvan zij de tekenprogramma’s beheerst.

Vrouw in de techniek

Als jong meisje liep Maja Keukenschrijver al warm voor techniek. Haar zus speelde met poppen, zij bouwde er een huis voor. Dat ze nu als vrouw in de techniek wel eens wordt aangezien voor marketingstagiaire of telefoniste, neemt ze voor lief. "Ik laat me niet van de wijs brengen." 

Verder ontwikkelen

Maja wil zich vooral blijven ontwikkelen. Ze wil nog Bouwkunde doen, maar zich ook bekwamen op het gebied van riolering en cv-leidingen. "Ik wil van álles weten hoe het in elkaar zit. Zodat ik uiteindelijk een manager engineering word, die met iedereen en overal over kan meepraten. Wat mij betreft doorloop ik dit alles bij Moekotte, want dat bedrijf past me als een jas."


Bron: TechGelderland i.s.m. HAN / Academie Built Environment
Fotografie: Gerard Burgers