Interview IPKW: “We moeten in de regio onze krachten bundelen”

414211 Portret van Kevin Rijke, directeur van Industriepark Kleefse Waard (IPKW) in Arnhem
  • Slim
  • Schoon
  • Sociaal

Het Industriepark Kleefse Waard in Arnhem groeide in tien jaar uit tot een clean tech-gemeenschap. Samenwerking speelt een belangrijke rol op het bedrijventerrein. “We vragen aan huurders: kun je aan de voorkant laten zien wat je met elkaar kan?”

In 2013 sloegen de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) en een aantal bedrijven de handen ineen, om samen te werken aan twee grote uitdagen in de energietransitie. Ten eerste: meer personeel opleiden, dat goed geëquipeerd is. Ten tweede: noodzakelijke kennis ontwikkelen en innovaties tot stand brengen. Het Sustainable Electrical Energy Centre of Expertise (SEECE) was geboren.

Negen jaar later is samenwerking onverminderd relevant. Maar waarom eigenlijk? Op die vraag geven key partners van SEECE antwoord in een serie artikelen. In deze zesde editie komt Kevin Rijke, directeur van het Industriepark Kleefse Waard (IPKW), aan het woord. Hij vertelt hoe het bedrijvenpark verduurzaamt en hoe IPKW een magneet werd voor partijen die werken aan een duurzame toekomst.

Op naar een duurzaam terrein

Toen Rijke zijn eerste stappen zette op IPKW zag het bedrijventerrein er heel anders uit. “Het was kaler en leger. Eigenlijk alle grote gebouwen – waar nu huurders inzitten – waren leeg. Die moesten herontwikkeld worden.” Die herontwikkeling kwam in een stroomversnelling toen IPKW ging samenwerken met Veolia, het bedrijf dat verantwoordelijk is voor de energievoorziening en afvalverwerking op het park.

Er volgde een verduurzamingsslag. “Er kwam een warmtenet waarmee we restwarmte konden opslaan voor onze kantoren. En er is een biomassaketel gekomen. We zijn 80 tot 90 procent van onze aardgasconsumptie kwijtgeraakt.” En daar blijft het niet bij. De daken liggen vol met zonnepanelen, er komt een windmolen en er lopen nog veel meer initiatieven die het park toekomstbestendig maken. In 2019 won IPKW zelfs de prijs voor meest circulaire bedrijventerrein van Nederland.

Ik vind het superbelangrijk dat het onderwijs nauwer verbonden wordt met het bedrijfsleven.

Aantrekkingskracht creëren

Rijke wilde van IPKW een aantrekkelijke plek maken voor bedrijven en instellingen die duurzaamheid hoog in het vaandel hebben. “Wij hebben ervoor gekozen om het thema clean tech, dus de energietransitie en de circulaire economie, goed in de markt te zetten.” Dat was onder andere nodig om IPKW een economisch succes te maken. “Ik geloof dat je bedrijven trekt naar een plek als deze – en dat je fatsoenlijke huren kunt vragen – als er meer te halen is dan een deur en vier muren.”

Partijen huren niet alleen ruimte op IPKW, maar plaatsen zich ook in een netwerk. Huurders op het terrein hebben stuk voor stuk affiniteit met clean tech, laat Rijke weten. “We zorgen dat bedrijven worden toegevoegd die wat aan elkaar hebben. We praten ook met bedrijven op het terrein en vragen: kan je aan de voorkant laten zien wat je met elkaar kan? Als er nu een partij komt die een batterij maakt of een waterstofoplossing ontwikkelt, dan zijn er zo drie á vier bedrijven waar die iets mee kan.”

Verbinden rondom human capital

Doordat bedrijven rondom dezelfde thematiek geclusterd zijn, kan IPKW ook slim omgaan met personeelsvraag. “Dat doen we met onze partner Kracht Recruitment. Bedrijven leggen daar hun vraag neer. Het grappige is: zo’n zeventig procent van alle mensen die geplaatst wordt op IPKW komt terecht op een functie waarvoor ze niet gesolliciteerd hebben. Normaal krijg je een afwijzing en dan is het klaar. Nu krijgen mensen een afwijzing én een uitnodiging. Dus die zeventig procent die we werven, is gewoon extra aanwas die we anders niet hadden gehad.”

Rijke doet ook zijn best om de professionals van de toekomst naar het bedrijvenpark trekken: studenten. Daar was een behoorlijke slag te slaan. “Toen ik hier zo’n zeven jaar geleden aantrad als directeur, hadden we geen samenwerking met het onderwijs. Helemaal niks! Ik vind het superbelangrijk dat het onderwijs nauwer verbonden wordt met het bedrijfsleven. We zagen toen al dat er bedrijven waren die niet de juiste mensen konden vinden.”

Het-kan-wél-gevoel

De IPKW-directeur vond een goede gesprekspartner in het Sustainable Electrical Energy Centre of Expertise (SEECE). SEECE speelt een belangrijke rol in de samenvoeging van onderwijs en de beroepspraktijk. “Tinus Hammink, de programmadirecteur van SEECE, is een geweldige drijvende kracht geweest. Continu op zoek naar wat wél kan. En met het het-kan-wel-gevoel dat SEECE uitstraalde, werd het centre of expertise een soort voorportaal van de HAN. Dat heeft gemaakt dat we zijn waar we nu zijn.”

De samenwerking binnen SEECE en met de HAN leverde concrete resultaten op. In 2017 werd het project O-zone gestart, waarin studenten op IPKW aan de slag konden. “Met SEECE hebben we hier het Mobility Innovation Centre geopend. Dat was de eerste hybride leeromgeving op IPKW. Vrij kort daarna kwam het Powerlab en als laatste het Waterstoflab. Dat is helemaal tof; een plek waar studenten échte waterstofgerelateerde producten maken. Samen met bedrijven, die nieuwe technologieën ontwikkelen.” Deze projecten zijn aantrekkelijk voor jong energietalent.

Coldplay van stroom voorzien

Niet alleen de hybride leeromgevingen bieden inspiratie. Op het terrein zijn ook HAN-alumni aanwezig die werken aan baanbrekende innovaties. Als voorbeeld noemt Rijke Wattsun, dat een off-grid stroomvoorziening aanbiedt. Of zoals ze het zelf noemen: pop-up power. Stapelbare batterijpakketten die geladen kunnen worden met duurzame energie.  “Die doen het hartstikke goed. Ze gaan binnenkort de wereldtour van Coldplay voorzien van batterijpakketten. Supertof.”

Partijen als Wattsun maken van IPKW een bloeiende clean tech-gemeenschap. Een plek waar bedrijven, kennisinstellingen en overheden met elkaar samenwerken – mede dankzij SEECE. En die gemeenschap zal de komende jaren alleen maar groeien. Sinds kort is op het bedrijvenpark het innovatielab van Connectr gevestigd, een hotspot waar belangrijke spelers in de energietransitie samenkomen om nieuwe innovaties versneld naar de markt te brengen en mensen hiervoor op te leiden. In het lab bevindt zich bijvoorbeeld een testlab voor grote elektrische voertuigen, dat 8 juni werd geopend door koning Willem Alexander.

Verbinding in Connectr

Connectr past naadloos bij de ideeën die Rijke voor het bedrijvenpark had toen hij aantrad als directeur. Het versmelt organisaties en vormt een magneet voor partijen en individuen die geïnteresseerd zijn in clean tech. De HAN is een founding partner van deze ontwikkeling, met een grote rol voor het zwaartepunt Sustainable Energy & Environment en SEECE. “Connectr gaat over – de naam zegt het al – verbinding. En over de vraag: hoe kunnen we nu die versnelling maken?” Er zijn talloze organisaties uit de regio bij betrokken. “Daar komen bedrijven uit alle windstreken op af. Van de week was iemand uit California op het terrein, die had vijftig miljoen dollar opgehaald bij het Bill Gates-fonds. Dat zijn hele serieuze partijen.”