406083 Sumya Mobder  in de maquettewerkplaats van de HAN-opleiding Bouwkunde

Sumya koos in haar opleiding Bouwkunde voor de specialisatie constructie. In dit artikel vertelt ze over haar keuzes voor en tijdens haar opleiding. En ze vertelt over haar afstudeerproject, waarin constructie en respect voor de historie van het gebouw hand in hand gingen.

Sumya's interesse voor techniek ontstond al vroeg. Haar vader kwam in de jaren 90 vanuit Irak naar Nederland en begon aan een studie Werktuigbouwkunde. Omdat ook architectuurgeschiedenis de belangstelling van Sumya heeft, koos ze na de havo voor Bouwkunde. Hierin komen beide interesses samen.

Architect worden, dat was de droom van Sumya Mobder. "Maar tijdens mijn studie kwam ik erachter dat het proces dat je als architect doormoet om tot een ontwerp te komen, afstemming zoeken met je team en daar afhankelijk van zijn, niets voor mij is. Daarom ben ik me breder gaan oriënteren", vertelt de 22-jarige, die kort geleden afstudeerde van de opleiding hbo Bouwkunde.

406080 Sumya Mobder in werkplaats
Sumya Mobder, bouwkundige, specialisatie Constructie

Constructie is voor mij de basis, die is bepalend voor een gebouw.

Mechanicavakken

Sumya bleek vooral goed in de mechanicavakken. "Constructies berekenen van een gebouw, vind ik heel leuk; het is een uitdaging om een ontwerp technisch mogelijk te maken", verklaart ze haar voorkeur. Toen ze aan het eind van haar 2e studiejaar een specialisatie moest kiezen, was ze vastbesloten om voor Constructie te kiezen en niet voor Bouwtechniek, Architectuur of Organisatie. "Constructie is voor mij de basis, die is bepalend voor een gebouw."

In het 4e jaar van haar opleiding koos Sumya voor de pittige minor Creatief construeren. Dat ze daar het enige meisje was, deerde haar niet. Daarna richtte ze zich samen met een medestudent, met de afstudeerrichting Architectuur, op haar afstudeeropdracht. Sumya Mobder: "We zochten een onderzoek waarbij onze beide afstudeerrichtingen goed naar voren kwamen."

Hoe kun je zo"n fabriek goed gebruiken om er woningen op te plaatsen en tegelijkertijd de historie van het gebouw respecteren?

Grenswaardes opstellen

Zo kwamen ze uit bij een opdracht van Hurenkamp Architecten uit Velp. "Dit bedrijf was bezig met het ontwerp voor een oude, leegstaande fabriek in Hengelo in Overijssel. Het plan was om er woningen op te bouwen. Hoe kun je zo"n fabriek daar goed voor gebruiken en tegelijkertijd de historie van het gebouw respecteren?

We zijn begonnen met literatuuronderzoek. Daarna heb ik de draagcapaciteit van de bestaande constructie van de fabriek berekend", vertelt Sumya enthousiast. "Daarbij heb ik goede grenswaardes opgesteld – wat kan er wel en wat kan er niet – zodat mijn studiegenoot op basis daarvan aan de slag kon met het ontwerp."

Lichte constructie

De uitkomsten van het onderzoek van beide studenten waren verrassend, oordeelde hun opdrachtgever. "We hebben gekozen voor een staalconstructie, omdat je daarmee grote overspanningen kunt overbruggen. Daardoor hebben we een lichte en open constructie kunnen creëren met een houten vloer in plaats van een betonnen vloer. Zo wordt het mogelijk om 5 woonlagen op de fabriek te bouwen. Het oorspronkelijke ontwerp van de opdrachtgever bestond uit slechts 3 woonlagen", vertelt de Arnhemse.

Het architectenbureau neemt het ontwerp van de 2 studenten nu ter inspiratie mee in hun plannen.

Masterstudie

Met het afronden van haar afstudeeropdracht rondde Sumya Mobder haar opleiding Bouwkunde af. De ambitieuze twintiger is vastbesloten verder te studeren. "In september begin ik aan een masterstudie Structural Engineering & Design aan de Eindhoven University of Technology; 1 jaar een premaster en dan nog 2 jaar studeren voor mijn master. Daarna hoop ik aan de slag te gaan als constructief ontwerper."

 

Dit artikel verscheen eerder op Tech Gelderland
Fotografie: Gerard Burgers