391055 Mensen rondom de tafel met Student Als Partner

Studeren is leren en werken ineen. Vraag het maar aan de groeiende groep studenten die zich met de inhoud van hun lessen bemoeit, of met de organisatie ervan. Of vraag het aan degenen die tijd vrijmaken voor medestudenten, die er in hun eentje niet uitkomen.

Door de hele HAN, in diverse academies en bij verschillende afdelingen kom je ze tegen: studenten die veel meer doen dan alleen hun lessen volgen. Ze coördineren een buddy-project, adviseren over hoe je studiekiezers het beste kunt aanspreken of bepalen mede wat er in het curriculum van hun opleiding moet staan.
Ze proeven tijdens hun studie volop aan het werkende leven en voelen zich daardoor meer verbonden met hun opleiding. En alle HAN’ers die samenwerken met deze studenten, profiteren van hun unieke kennis en inzichten. 

Gelijkwaardigheid. Dat is waar studentenparticipatie om draait.

Betrokken

Of je het nu studentenparticipatie noemt, of Student als Partner, het idee is dat studenten betrokken zijn bij hun eigen onderwijs. Of bij de organisatie ervan. Douwe van der Hucht is beleidsadviseur bij de HAN en start deze activiteiten samen met studenten op. “Als studenten ontdekken: ‘Hé, ik ben deskundige op dit gebied, mijn mening doet er toe’, dan ontstaat er een gesprek op basis van gelijkwaardigheid. Dat is waar studentenparticipatie om draait.” 

Adviseren en organiseren

Dé kans om rustig je werkzame leven in te rollen. Daarom is Nan Nan Hermans naast 2e-jaars Learning en Development in Organisations ook beleidsmedewerker bij de HAN. Zo organiseerde ze netwerkbijeenkomsten ter voorbereiding op een congres en draait ze mee in een project over de implementatie van studentinformatiesysteem OSIRIS. Dat doet ze betaald, voor 8 uur per week.
Nan Nan: “Als student krijg ik nog niet de kans om te adviseren of ‘in het echie’ samen te werken met volwassenen. Op deze manier kan dat wél.” Het is even wennen voor haar: zij is 23 en haar collega's zijn tussen de 30 en 50 jaar. ”Hoe ik me daarbij voel? We zijn collega's, maar ik word juist ook gewaardeerd om mijn mening als student”, lacht ze. 

397409 Een foto van Nan Nan Hermans. Voor bij het artikel over studentparticipatie. Geplaatst door HB.

Buddy's matchen

Of neem nou Emma van Ooijen, 2e-jaars Social Work. Als 1e-jaars was ze zelf buddy voor een medestudent, en nu koppelt ze buddy's aan andere studenten met hulpvragen. “Een soort Tinder, maar dan voor vragen als: ‘Ik zit te knoeien met mijn planning, wie helpt mij op weg?’” Het is Emma's werk, ze krijgt ervoor betaald en ze is er zo'n dag per week mee bezig. Het levert haar waardevolle ervaringen op voor haar werkende leven, als ze straks klaar is met haar studie. “Ik ben nu al bezig als sociaal werker, maar dan op een laagdrempelige manier.” 

396636 Een foto van Emma van Ooijen, zij coordineert een buddy-project bij de HAN. Geplaatst door HB.

Doorgroeien

Studenten betrekken bij studiedagen, bij de werving en selectie van nieuwe medewerkers en studenten en bij de ontwikkeling van het curriculum. En dat in elke academie en elke HAN-opleiding. Dat is de toekomst, volgens academiedirecteur Menno Pistorius. Hij ziet dat studentparticipatie leeft. Er zijn veel mooie voorbeelden, zoals bijvoorbeeld de Student als Partner-prijs die jaarlijks wordt uitgereikt in de Academie Mens en Maatschappij.  

Hij ziet ook dat de manier waarop de HAN haar studenten betrekt, verandert. Studenten zijn vaker betrokken bij besluitvorming, bijvoorbeeld als lid van het managementteam van een academie. Menno: “Het ‘laagste’ niveau van studentparticipatie is studenten bevragen, het hoogste is studenten eindverantwoordelijk maken. Nu varieert dat niveau nogal.” De HAN wil daarin doorgroeien, en is bezig met een inventarisatie van alle initiatieven op dit gebied.

Studenten die hun eigen leerweg maken. Da's een verregaande vorm van studentenparticipatie bij de HAN.

Docenten doen stap terug

Trotse studenten. Daar doet Menno het voor, en hij noemt als voorbeeld Fysiotherapie-studenten die hun eigen leerweg ‘maken'. Een verregaande vorm van studentenparticipatie, concludeert hij. “De docenten doen een stap terug, de studenten ontdekken wat zij moeten leren, willen ze straks als fysiotherapeut aan de slag kunnen.”

Een paar uitgangspunten: alle studenten, van 1e- tot 4e-jaars, zitten bij elkaar. Ze krijgen geen vakken, maar leren op basis van praktijkvragen. “Als je als docent alles aanbiedt, neem je het initiatief bij de studenten weg. Dan komen ze alleen maar hun lessen volgen. Nu krijgen ze alle kennis en kunde mee, plus iets extra's: ze leren verantwoordelijk te zijn voor hun eigen leerproces, bijvoorbeeld door zichzelf en anderen te bevragen.” En daar heb je wat aan, straks in je werkende leven.  

Conferentie Student als Partner

In het hbo staat studentenparticipatie steeds hoger op de onderwijsagenda. De HAN organiseert een conferentie over dit onderwerp, met interactieve workshops en gerenommeerde sprekers. Interessant voor iedereen die als doel heeft studenten te betrekken bij het onderwijs dat voor hen gemaakt wordt. Zij ervaren het onderwijs en zien hoe het onderwijs beter zou kunnen aansluiten bij hun (leer)wensen en behoeften.