25 juni 2019 SEECE-partners starten vierdaagse waterstofcursus met steun van de NWBA

Afbeelding-SEECE-2021

De HAN start een vierdaagse waterstofcursus voor professionals, in samenwerking met de Arnhemse onderneming HyMatters en met ondersteuning van de Nederlandse Waterstof en Brandstofcel Associatie (NWBA). De cursus speelt in op de vraag naar waterstofkennis vanuit het werkveld.

Deelnemers aan de waterstofcursus maken kennis met de toepassing van waterstof als energiedrager. Tijdens het onderwijsprogramma wordt de hele waterstofketen behandeld: van productie tot toepassing. Daarbij wordt ingegaan op de bijbehorende componenten, systemen en hun fysische principes. De lessen worden verzorgd door dr. ir. Edwin Tazelaar, medeoprichter van waterstofbedrijf HyMatters.

CONVENANT MET NWBA

Op 13 juni sloten de HAN en HyMatters een convenant met de Nederlandse Waterstof en Brandstofcel Associatie (NWBA). De NWBA brengt het onderwijsprogramma onder de aandacht van haar leden, denkt mee over het curriculum en wil meebouwen aan het programma. ‘Een van onze doelstellingen is dat wij de kennis en kunde van waterstof- en brandstofceltechnologie in Nederland willen verbeteren’, zegt NWBA-bestuurder Roel van de Pas. ‘Onderwijs is daar natuurlijk een heel belangrijk vehikel voor.’

Veel toepassingen, en ideeën voor toepassingen van waterstof, zijn nieuw. Daardoor ontstaat de noodzaak om professionals bij te scholen. ‘Alleen door kennis van zaken, kunnen goede toepassingen gevonden worden en kunnen ideeën op goede manieren uitgevoerd worden. Het begrijpen van het potentieel van waterstof in de energietransitie, kan alleen als je snapt waar je het over hebt’, aldus Van de Pas.

BEHOEFTE AAN KENNIS

John Bernard, verantwoordelijk voor de afdeling Cursussen, Post-hbo en Maatwerkopleidingen (CPM) bij de HAN, ziet ook een grote behoefte aan waterstofkennis in de sector. Die behoefte komt onder meer naar voren tijdens bestaande cursussen, die worden gegeven op de HAN. ‘We hebben de cursus Duurzame Energietechniek, waarin waterstof als energiedrager beknopt behandeld wordt. Daar kwamen veel vragen over waterstof naar voren.’

De HAN hoopt dat (naast bedrijfsmedewerkers) ook medewerkers en bestuurders van overheidsinstellingen zich aanmelden voor de waterstofcursus. Op die manier kan het onderwijs bijdragen aan betere besluitvorming. Bernard laat weten dat er nogal wat misvattingen zijn rondom de energiedrager. ‘Er heerst bijvoorbeeld een beeld dat waterstof extreem gevaarlijk en explosief zou zijn. Maar het is niet veel gevaarlijker dan andere brandstoffen, zoals als LPG.’

DOCENTENVOUCHERS

Een andere groep die de HAN wil bereiken, bestaat uit professionals van de hogeschool zelf. Om te stimuleren dat de waterstofkennis in het reguliere onderwijs terechtkomt, stelt het Sustainable Electrical Energy Center of Expertise (SEECE) vijf vouchers beschikbaar voor docenten. Daarnaast maakt het Lectoraat Duurzame Energie van de HAN zich hard om de inhoud van deze post-hbo-cursus op te nemen in het bachelor- en masteronderwijs. Binnen dit lectoraat wordt veel expertise opgebouwd, op het gebied van waterstof. Bijvoorbeeld door middel van onderzoeksprojecten, zoals Hydrova.

De waterstofcursus gaat 9 september voor het eerst van start. Geïnteresseerden, die in september 2019 willen deelnemen, hebben tot 26 augustus de tijd om zich aan te melden. Er is nog een beperkt aantal plekken beschikbaar. Wie in september niet de mogelijkheid heeft om deel te nemen, kan zich voor een ander moment inschrijven.