Aan het woord Mark ter Horst kijkt terug op Ad Gebouwgebonden Installatietechniek

316988 Mark ter Horst tekent zijn certificaat Gebouwgebonden Installatietechniek

Mark ter Horst (23) is engineer bij Rensa Ventilatie & Verwarming in Doetinchem. In augustus 2019 begon hij met de -toen nieuwe- deeltijdopleiding ad Gebouwgebonden Installatietechniek. In juli 2021 ontving hij met zijn klas, ook als eerste het diploma. Mark blikt terug en kijkt vooruit.

Mark deed bij het Graafschap College in Doetinchem de opleiding mbo-4 Middenkader Engineering. In zijn afstudeertijd kwam hij terecht bij Rensa, een groothandel in verwarming en ventilatiegerelateerde producten met verkoopkantoren in heel Nederland. Hij kreeg een baan als engineer aangeboden en bleef er na zijn afstuderen werken. "Ik heb die kans natuurlijk met beide handen aangepakt,” zegt Mark. “Daarna ben ik gaan zoeken naar een passende vervolgstudie in deeltijd." 

Hij kwam uit bij de HAN. Zijn keuze viel op de associate degree (ad) Gebouwgebonden Installatietechniek (GGIT); een nieuwe opleiding, van 2 jaar, op hbo-niveau

Brede opleiding, soepeler samenwerken

Voor Mark was vooral de breedte van de opleiding erg waardevol. Mark: "Je vergaart kennis over verschillende technische toepassingen binnen de gebouwgebonden omgeving. Voor mij waren vooral de vakken HVAC*, Gawalo*, Installatietechniek, Wetskennis, ICT, Beveiligingstechniek en Professional Skills vrij nieuw en heel waardevol. Dit varieert van technische kennis, de engineering, tot verbetering op het gebied van communicatie naar klanten en collega’s. Omdat ik meer kennis van verschillende zaken kreeg, is hierdoor mogelijk ook de samenwerking in mijn team soepeler geworden."

*HVAC is de afkorting voor heating, ventilation en airconditioning. Gawalo is in de installatiebranche de term die voor de gastechnische en watertechnische installatietechniek.

316987 portret Mark ter Horst, student Ad Gebouwgebonden Installatietechniek

Gebouwgebonden Installatietechniek is een goed te volgen opleiding. Je wordt zowel breed, als gedetailleerd opgeleid.

Intake en studiebegeleiding

Op de vraag hoe hij terugkijkt op de begeleiding tijdens zijn opleiding, reageert Mark positief: "Bij de intake werden vragen gesteld over mijn werkplek en de begeleiding op mijn werk. Maar ook over hoe de situatie als deeltijdstudent is binnen mijn organisatie. Tijdens de studie hadden we, naast het regelmatige contact met de docenten, ieder semester een gesprek met de studieloopbaanbegeleider. Samen met de bedrijfsbegeleider spraken we dan over de module van dat moment."

Terugblik

De opleiding GGIT is tot stand gekomen omdat de installatiebranche erom vroeg. De sector heeft installatietechnici nodig die een goede spil in het installatiebedrijf zijn. Ze moeten kennis hebben van bouwkunde, werktuigbouwkunde, elektrotechniek én ICT plus beveiliging. En er is veel vraag naar technici die kunnen inspelen op actuele ontwikkelingen, zoals de energietransitie.

Mark behoorde tot de pioniers van de opleiding en heeft meegemaakt dat deze nog in de kinderschoenen stond. Hoe kijkt hij erop terug en wat zou hij -als student van het 1e uur- aan de initiatiefnemers en aan de HAN als opleider willen meegeven?

Mark: "Gebouwgebonden Installatietechniek is een goed te volgen opleiding. Je wordt zowel breed, als gedetailleerd opgeleid en je krijgt lessen die meestal worden gegeven door vakspecialisten en personen uit de praktijk. Door Covid-19 hebben we de lessen een behoorlijke tijd online moeten volgen. Dat heeft zo zijn voor- en nadelen. Maar corona gooide roet in het eten in de planning van excursies en praktijkvoorbeelden in de les. Dat was een flinke domper! Wat ik graag aan de organisatie wil meegeven is dat die praktijkbezoeken, zoals excursies en het bezoeken van bouwplaatsen toch wel heel effectief zouden zijn."

Ik moet in ieder geval nog flink aan de bak

Toekomst

Hoe ziet Mark zijn toekomst? "Ik heb het prima naar mijn zin in mijn functie als engineer en ik zal mijzelf door blijven ontwikkelen," zegt hij.  De volgende stap heeft hij daarvoor al gezet. Eind augustus startte hij bij de HAN met de hbo-bachelor Werktuigbouwkunde in deeltijd.

Mark: "Naar schatting kan ik deze opleiding in 2,5 tot 3 jaar doen. De examencommissie onderzoekt nog welke studieduurverkorting ik kan krijgen. Maar ik moet in ieder geval nog flink aan de bak!