27 januari 2020 Kennis uit warmtepompproject HP-Launch geeft boost aan industrie

Afbeelding-SEECE-2021

In het project HP-Launch ontwikkelen kennisinstellingen en bedrijven een luchtwarmtepomp voor bestaande woningen. Het resultaat wordt beschikbaar gesteld aan de industrie. Jasper Klomps, contactpersoon vanuit Ubbink, vertelt waarom de kennis uit dit project waardevol is voor het bedrijf.

Ubbink is een producent en leverancier van kunststofproducten voor de bouw- en installatiesector. Het bedrijf richt zich onder andere op rookgastechnologie. ‘Eigenlijk alles wat boven een cv-ketel zit’, zegt Klomps. Het bedrijf opereert in een markt die op termijn kleiner wordt, aangezien gasloze woningen in opmars zijn. ‘Als je gasloos gaat bouwen, dan heb je geen cv-ketel meer. Dat zou betekenen dat onze omzet onder druk komt te staan.’

Het bedrijf richt zijn pijlen op nieuwe energietechnologie en kwam onder andere bij de warmtepomp uit, een belangrijk alternatief voor - en een aanvulling op - de cv-ketel. ‘In Nederland zie je dat de warmtepomp steeds populairder wordt. Van split unit tot monoblock. Van groot vermogen tot klein vermogen. De groei van warmtepompen kent een double digit growth.’

BEHUIZINGEN WARMTEPOMP

Het bedrijf produceert tegenwoordig behuizingen voor warmtepompen. En dat zijn niet zomaar behuizingen. Ze kunnen op een hellend dak geplaatst worden en hebben iets weg van een schoorsteen. Hierdoor valt de warmtepomp niet uit de toon in het straatbeeld en zit deze dicht bij bestaande installatietechniek. ‘Wat we zien is dat, wanneer je de cv-ketel wil vervangen, de hele periferie met leidingen op zolder zit. Dat is typisch Nederlands.’

De ontwikkeling van de warmtpompbehuizingen bij Ubbink loopt vrijwel synchroon aan een project dat het lectoraat Meet- en Regeltechniek van de HAN university of Applied Sciences in 2018 initieerde: HP-Launch. Voluit: High Performance Little Air Unit Natural Charge Heatpump. De hogeschool vormde een consortium met bedrijven en kennisinstellingen waarmee het een prototype voor een nieuwe warmtepomp ontwikkelt. Ook Ubbink sloot zich aan bij dit project.

‘De ontwikkeling van de warmtepompbehuizing is dankzij HP-Launch in een stroomversnelling gekomen’, vertelt Klomps. Hoewel het bedrijf al bezig was met een behuizing voor een hellend dak, was het er nog niet over uit hoe de ideale warmtepomp eruitziet. ‘Er is een groot aantal mogelijkheden. Het interessante van HP-Launch is dat je verschillende inzichten van experts op dit gebied meekrijgt. Bijvoorbeeld van de warmtepompleveranciers die aangeven waar precies behoefte aan is.’

SEMI-GEÏNTEGREERDE UNIT

‘Uiteindelijk zijn ze vanuit het HP-Launch-project met een concept gekomen waarvan we zeiden: dit sluit mogelijk aan bij wat wij in gedachten hebben als vervolg op onze huidige producten. Dat is een semi-geïntegreerde unit. Niet op het dak, niet onder het dak, maar half in het dak. Die staat in verbinding met de buitenlucht, maar is van binnenuit te servicen.

Gezamenlijk tot resultaten komen is uitdagend, laat Klomps weten. ‘Er zitten verschillende spelers aan tafel die directe concurrenten van elkaar zijn; dan is het niet altijd even makkelijk alle beschikbare informatie te delen.’ Maar samenwerking is noodzakelijk om op korte termijn met een goed warmtepomp-prototype te komen. ‘Als je als bedrijf - als relatieve buitenstaander - aan een project begint, heb je heel veel informatie nodig. Het bundelen van die informatie door middel van een samenwerkingsverband en het hebben van een stuwende kracht, in dit geval een hogeschool, is misschien wel een voorwaarde om zo’n project goed af te sluiten.’

STUDENTBIJDRAGES

Een relatie met de HAN zorgt bovendien dat bedrijven gebruik kunnen maken van studenten die een opdracht uitvoeren als onderdeel van een studieproject, studenten die stage willen lopen en studenten die op zoek zijn naar een afstudeeropdracht. Bij Ubbink doet student Industrieel Product Ontwerpen Fabian van Dijk momenteel een stageopdracht, in het kader van warmtepompontwikkeling.

Wie benieuwd is naar het HP-Launch-prototype moet nog heel even wachten. 19 maart vindt een afsluitende bijeenkomst plaats waar de resultaten uit het project worden gedeeld. Deze bijeenkomst betekent overigens niet het einde van gezamenlijke warmtepompontwikkeling. Er ging een aantal vervolgprojecten van start binnen Meerjarige Missiegedreven Innovatie Programma's. Daarover later meer op SEECE.nl.