3 juni 2020 Energiecursussen HAN populair in coronatijd: ‘Er is een tekort aan kennis op hoog niveau’

Afbeelding-SEECE-2021

De Hogeschool van Arnhem en Nijmegen voedt de energiesector met kennis door middel van cursussen. Dat gebeurt, in tijden van corona, digitaal. Deze aanpak is niet geheel nieuw. ‘We zijn vijf jaar geleden al begonnen met cursussen op afstand.’

De coronacrisis zorgt niet voor een terugloop aan deelnemers voor energiecursussen van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN). Sterker nog: de afdeling die gaat over energiecursussen heeft het druk. Professionals zien de coronacrisis als een goed moment voor bijscholing, blijkt uit een interview met Bram Steennis.

Steennis is afdelingsmanager en docent. Hij verzorgt, samen met zijn collega’s, energieonderwijs voor medewerkers van allerlei bedrijven. Bijvoorbeeld voor netbeheerders, zoals Alliander, en bouw- en spoorbedrijven, zoals Strukton. Momenteel volgen alle cursisten de lessen vanuit huis. ‘Wij bieden vooral theoretisch onderwijs aan. Dat kunnen we gemakkelijk op afstand geven.’

Steennis ziet met name de voordelen van onderwijs op afstand en maakt dankbaar gebruik van de digitale mogelijkheden. Hij deelt online documenten, gebruikt digitale whiteboards en peilt de kennis van zijn cursisten met multiplechoicevragen. ‘Dat is vier seconden werk. Dan klik je en staat er een enquête voor je neus.’

DIGITAAL ONDERWIJS

Hij heeft jarenlange ervaring met digitaal onderwijs. In het verleden bleek het lastig om alle cursisten op een bepaalde tijd op één locatie te krijgen. ‘Ik begon cursisten kwijt te raken omdat ze niet af en toe online mee konden doen. In het verleden kon bijvoorbeeld een cursist niet omdat die af en toe op een booreiland zat.’

Steennis plukt nu de vruchten van zijn investering in digitaal onderwijs. ‘We geven nu exact dezelfde cursussen. We deden alles al in digitale vorm, maar dan vanuit een fysieke locatie op de HAN waar cursisten ook gewoon bij waren. We zeiden tegen alle docenten: dit wordt opgenomen, je bent online, houd er rekening mee, kijk ook in de camera. Dat doen ze nu vanuit huis.’

TEKORT HOGER NIVEAU

Dat het opleiden van energieprofessionals doorgaat tijdens de coronacrisis is van groot belang, vertelt Steennis. ‘Je ziet bij dit soort bedrijven dat er veel expertise mist. Er is een tekort aan mensen.’ Een tekort aan mensen betekent doorgaans ook een tekort aan kennis. Daarom geldt voor bedrijven: ‘Elke cursus waar ze werknemers naartoe kunnen sturen, is mooi meegenomen.’

Onderwijs is belangrijk voor professionals die energievraagstukken analyseren en oplossen. ‘Er is met name een tekort aan mensen op hoog niveau. Als je een baan hebt op hbo-niveau dan moet je diepgaand snappen wat je aan het doen bent, omdat je vooral bezig bent met ingewikkelde vraagstukken die je niet geleerd hebt. Die moet je zelf kunnen doorgronden vanuit de theoretische kennis die je hebt.’

ONDERWIJSINNOVATIE

Ontwikkelingen in het vakgebied zorgen dat de vraag naar kennis groeit. De energietransitie maakt het werk van hbo-ingenieurs een stuk ingewikkelder. ‘Energiebedrijven worstelen met een groot probleem. De elektriciteitsvoorziening is niet meer zoals vroeger, toen energie slechts van de opwekker naar de afnemer ging. De afnemer produceert nu ook elektriciteit. Het is een heel ingewikkeld plaatje geworden.’

Digitaal onderwijs speelt dus een essentiële rol in vitale sectoren, zoals de energiesector. En deze onderwijsvorm zou weleens een boost kunnen krijgen. ‘De cursisten zijn heel tevreden over de manier waarop zij les krijgen in coronatijd. Misschien bieden we in de toekomst ook cursussen aan die alleen online gegeven worden.’

VARIATIE AAN ENERGIECURSUSSEN

Het energieonderwijs voor professionals varieert van dagcursussen tot diepgaande trajecten, zoals de Power Course. Tijdens die cursus duiken deelnemers een jaar lang in de opwekking, de distributie en het transport van elektrische energie. Na een jaar hebben zij een flinke hoeveelheid kennis op het gebied van midden- en hoogspanning.

Een ander voorbeeld is de cursus Duurzame Energietechniek. Voor informatie bekijk ook de video die RTLZ hierover maakte.