4 februari 2019 Bedrijven maken kennis met aankomend deeltijdstudenten tijdens Meet & Match

Afbeelding-SEECE-2021

Bedrijven gingen 29 januari in gesprek met studenten in spe, tijdens een Meet & Match op de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN). De studenten zochten een werkgever, waar ze aan de slag kunnen tijdens hun deeltijdstudie Elektrotechniek of Werktuigbouwkunde.

Tijdens gesprekken van vijftien minuten bepalen bedrijven en studenten of ze iets voor elkaar kunnen betekenen. Onder druk van een timer maken zij kennis met elkaar en elkaars wensen. Is het gesprek succesvol? Dan volgt er een vervolgafspraak.

De Meet & Match-bijeenkomst wordt georganiseerd voor deeltijdstudenten in spé, die eind januari nog geen passende werkgever hebben gevonden. Zonder werkgever kunnen zij niet deelnemen aan een deeltijdopleiding Elektrotechniek of Werktuigbouwkunde. Het is de bedoeling dat zij straks werk in de praktijk combineren met theorie die ze op de hogeschool leren.

VAN START IN FEBRUARI

Voor het tweede jaar op rij, starten deeltijdstudenten Elektrotechniek en Werktuigbouwkunde van de HAN ook in februari. (Voorheen startten de deeltijdopleidingen alleen in september.) Dat betekent dat bedrijven tegenwoordig twee momenten in het jaar hebben, waarop zij deeltijdstudenten kunnen laten instromen.

De deeltijdtrajecten bieden bedrijven de kans om hun personeelsbestand aan te vullen met schaarse technici. Er is, in allerlei sectoren, een flink tekort aan elektrotechnici en werktuigbouwkundigen. Door een deeltijdstudent in dienst te nemen, spelen bedrijven zelf een rol in het opleiden van nieuw personeel. Personeel dat, vanaf de eerste dag, ingezet kan worden in het bedrijf.

GROEIEN IN EEN BEDRIJF

Rutjan Hoekman, directeur van het bedrijf Hoekman Engineering, heeft al twee deeltijdstudenten in dienst en is op zoek naar een nieuwe kandidaat. Het aannemen van een deeltijdstudent is een goede investering, vindt hij. ‘Je ziet dat die jongens het werk redelijk snel oppakken. Ze zijn snel in staat om tekenwerk te doen. Daar beginnen ze vaak mee, met het eenvoudige werk. Vervolgens groeien ze mee. Er zitten studenten bij die in het derde jaar al behoorlijk goed meedoen.’

Het is niet gemakkelijk om technisch personeel te vinden, laat Hoekman weten, maar zeker niet onmogelijk. ‘Je moet er vooraf veel energie in steken. Je moet er aan werken om de flow op gang te houden. Dat lukt best aardig. We mogen niet klagen.’

ZIJ-INSTROMERS

De Meet & Match geeft bedrijven toegang tot een bijzondere groep werkzoekenden. De deeltijdopleidingen Elektrotechniek en Werktuigbouwkunde trekken veel zij-instromers aan: mensen die op een niet-reguliere manier de arbeidsmarkt opstromen. Zij hebben vaak een andere opleiding gedaan, werken in een ander vakgebied en willen zich omscholen.

Een van die studenten is Hadi Abdulhadi-Altaleb. Hij heeft een businessmanagement-diploma en studeert Elektrotechniek op de Haagse Hogeschool, maar overweegt om over te stappen naar de HAN. Hij voelt zich aangetrokken tot het thema duurzame energie. ‘Het is mijn passie om te werken in de duurzame-energiesector. Hier heb ik de kans om deeltijd te studeren en om mij vanaf dag één te specialiseren in duurzame energie.’ Abdulhadi-Altaleb gebruikt de Meet & Match om ‘te onderzoeken wat de arbeidsmarkt hem te bieden heeft’. 

VACATUREBANK

De Meet & Match is één van de gelegenheden waarbij bedrijven en deeltijdstudenten met elkaar in contact komen. Bedrijven kunnen hun vacatures en leerwerkplekken ook onder de aandacht brengen via een online vacaturebank. Voor meer informatie over HAN Employment mail naar hanemployment@han.nl.