Rugklachten Onderzoek voorspelling ontwikkeling lage rugklachten

doent heeft been vast tijdens massage

Een patiënt met lage rugklachten is al jaren een lastig probleem voor fysiotherapeuten. Het is niet goed te voorspellen hoe lage rugklachten zich ontwikkelen.

De HAN startte een onderzoek voor de ontwikkeling van een Clinical Decision Support Tool. Met het instrument kunnen fysiotherapeuten bij patiënten met lage rugpijn een betere risico-inschatting maken.

Praktische predictie

Fysiotherapeuten hebben behoefte aan een praktisch toepasbaar instrument om patiënten met lage rugpijn te helpen. Ze willen de kans beter kunnen voorspellen of de pijnklachten snel zullen overgaan of chronisch kunnen worden. Daarom is bij het lectoraat Werkzame Factoren in Fysiotherapie en Paramedisch Handelen het RAAK-MKB-project 'Praktische predictie' gestart. Met een predictie-onderzoek onderzoek je of je met bepaalde metingen aan een patiënt iets kan voorspellen. 

Ontwikkeling app Clinical Decision Support Tool

Het onderzoek duurt 2 jaar en is gestart met een onderzoek naar methoden die fysiotherapeuten al gebruiken en die bekend zijn uit de literatuur. Daarna zullen patiënten in een periode van 12 weken in minimaal 16 fysiotherapiepraktijken worden gevolgd. De data uit dit onderzoek worden gebruikt voor het ontwikkelen van algoritmes waarmee een gebruiksvriendelijke app en online calculator kan worden gebouwd: een Clinical Decision Support Tool. Met de app kunnen fysiotherapeuten de ontwikkeling van lage rugklachten van de patiënt berekenen.

Meer informatie?

Aan het onderzoek werken mee: