Workshop

Processmapping voor inzet van robots en cobots

387447 Medewerker werkt op tablet met robots / robotics.

Het vinden van de juiste plek in het productieproces voor robotoplossingen en het begrijpen van de implicaties hiervan blijkt een uitdaging voor veel bedrijven. Daarmee gaan we aan de slag in deze workshop.

Snelle info

Datum en tijd

Locatie
HAN Campus Arnhem
Ruitenberglaan 29
Arnhem

Deelname
€ 149,- (partners € 99,-)

Waarom kiezen voor processmapping

Om concurrerend te blijven, heeft de Nederlandse industrie behoefte aan meer flexibele en intelligente automatisering. Onze kracht ligt niet zozeer in massaproductie, maar juist in flexibiliteit, maatwerk en kleine seriegroottes. Tot nu toe zien we voornamelijk robotsystemen in fabrieken die slechts één specifieke taak kunnen uitvoeren. Dat past niet bij de flexibiliteit die gevraagd wordt.

Het vinden van de juiste plek in het productieproces voor robotoplossingen en het begrijpen van de implicaties hiervan blijkt een uitdaging voor veel bedrijven. Het conceptualiseren van het productieproces kan hierbij helpen. Traditionele methoden zoals de Value Stream Map (VSM) zijn nuttig maar onvoldoende uitgerust voor de complexiteit van automatisering.

Processmapping bij robotisering

Binnen ons onderzoek "Integraal Robotiseren" hebben we in samenwerking met het bedrijfsleven twee nieuwe mapping methoden ontwikkeld die specifiek gericht zijn op de eisen van geavanceerde automatisering:

De Smart Value Stream Map (SVSM): Deze methode biedt een holistisch beeld van het productieproces, waarbij de nadruk ligt op het identificeren van een gewenste toekomstige staat, met een focus op data- en informatiestromen.

Het DAKAR-Model: Dit model richt zich gedetailleerd op een (manuele) processtap die geautomatiseerd gaat worden en neemt daarbij essentiële situationele/omgevingsgerelateerde aspecten mee. DAKAR staat voor Datastroom, Aanvoer, Kwaliteit, Afvoer en Randvoorwaarden. Het doel is om potentiële aandachtspunten en bottlenecks te identificeren voordat de robotoplossing wordt aangeschaft.

Over deze workshop

Bovengenoemde mapping methoden hebben een andere focus, maar vullen elkaar aan in de uitvoering. Het doel van deze workshop is om u bekend te maken met het gebruik van deze mapping methoden, zodat u zelfstandig kunt werken aan het in kaart brengen van potentiële aandachtspunten, bottlenecks in het huidige proces en inzicht kunt krijgen in een gewenste toekomstige staat. Gedurende de workshop staan we stil bij een door ons gegenereerde praktijkcasus, zodat u de methode zelfstandig kunt oefenen. Daarnaast willen we u ook de mogelijkheid geven om uw eigen casus in te brengen, zodat we u kunnen begeleiden in de uitwerking.  

 

Voor wie

(Proces)managers, operators, en overige betrokkenen die gezamenlijk aan de slag gaan met een automatisering vraagstuk. 

Over EDIH 

European Digital Innovation Hub Network

Als onderdeel van het Digital Europe Programme van de Europese Unie wordt een netwerk van digitale innovatiehubs (European Digital Innovation Hub Network) opgezet dat alle regio’s van de Europese Unie bestrijkt. Deze EDIH’s worden ingezet om digitalisering van de regionale economie te versnellen en verbreden. Ondernemers krijgen via hun regionale EDIH snel toegang tot testfaciliteiten, kennisinstellingen, experts uit het partnernetwerk en financierings- en internationaliseringsmogelijkheden. Met als doel de digitaliseringstransitie in de industrie, zorg en agri en foodsectoren te versnellen.

10d5e3a0-b617-11ee-86e5-ecf165da7ccb Logo Co-funded by the European Union