Onderwijsconferentie Burgerschap en Tweede Wereldoorlog

profielfoto mrc van berkel

Deze onderwijsconferentie is gecanceld! Uit het onderzoek van Marc van Berkel: De Oorlog in de Klas, blijkt dat het thema Tweede Wereldoorlog onverminderd populair is onder leerlingen én docenten. Maar wat is – ruim 75 jaar na het einde van WO II – de toekomst van het onderwijs over ‘de oorlog’?

Snelle info

Datum en tijd

Locatie
HAN Campus Nijmegen - I/O gebouw
Kapittelweg 35
Nijmegen

Deelname
Gratis

Je bent uitgenodigd! 

Over de conferentie

 

Wat wordt er bedoeld met lessen over de Tweede Wereldoorlog en (in het specifiek) over de Holocaust? Hoe verhouden deze historische onderwerpen zich tot burgerschapsvorming? En waarom en hoe moeten jongeren en kinderen les krijgen over deze onderwerpen? Op donderdagmiddag 18 november zullen we over al deze vragen en meer van gedachten wisselen tijdens een onderwijsconferentie in Nijmegen. De Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) en het Nationaal Comité 4 en 5 mei nodigen je van harte uit!

Marc van Berkel, HAN-onderzoeker & docent, Lerarenopleider geschiedenis en historicus, heeft in zijn onderzoek: De Oorlog in de Klas gekeken naar de relevantie van Holocaust- en oorlogseducatie voor het burgerschaps- en geschiedenisonderwijs. Tijdens het uiterst interessante programma zal hij dit onderzoeksrapport presenteren. Ook zijn er twee keynote-sprekers aanwezig: jurist en filosoof Tamar de Waal die zal spreken over het belang van mensenrechten als kern van de lessen over WO II, en antropoloog en schrijver Sinan Çankaya die gaat vertellen over het belang van meerstemmigheid in onze herinnering aan WO II: een pleidooi tégen heldere verhalen. Daarna is er keuze uit vier interessante werksessies in twee rondes en er wordt een avondmaaltijd aangeboden. De dagvoorzitter is Sarah Feirabend, medewerker educatie van het Nationaal Comité 4 en 5 mei. 

Programma

  • 15:30 - 16:00 Ontvangst met koffie en thee
  • 16:00 - 18:10 Start programma
  • 18:10 - 18:55 Pauze met avondmaaltijd
  • 18:30 - 19:45 Programma
  • 19:45 - 20:30 Aflsuiting met borrel
Belangrijk! 

Coronamaatregelen

Bij bezoek aan plekken waar het drukker wordt, zoals deze onderwijsconferentie, heeft men een coronatoegangsbewijs nodig. Toegang is alleen mogelijk met een QR-code op de Corona-Check-app. Die ontvangt u bij een volledige vaccinatie (minimaal 2 weken oud), een herstelbewijs of met een negatieve testuitslag (evenemententest) van maximaal 24 uur oud. Daarnaast wordt er om een legitimatiebewijs gevraagd. Vergeet deze dus niet mee te nemen.

Organisatie

De middag wordt georganiseerd door de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) in samenwerking met het Nationaal Comité 4 en 5 mei.