Leraar economie alumniclub presenteert...

Docent controleert groepsopdracht

Op 1 april, en nee het is geen grap, organiseert de Alumniclub voor de tweede keer een Alumniavond. Meld je aan via deze button om hierbij aanwezig te zijn! Deze avond staat in het teken van “ondermijnende criminaliteit”.

''Ondermijnende criminaliteit''

Veel jongeren worden geronseld om een keer drugs te verkopen en zitten er daarna ‘aan vast’. Jammer genoeg is ondermijnende criminaliteit tegenwoordig overal in Nederland. Hoe groot het probleem van ondermijnende criminaliteit precies is en wat we eraan kunnen doen, daarover gaan we deze avond met elkaar mee aan de slag.

"Waar vroeger misschien een goed gesprek met een leerling afdoende was, zitten ze nu sneller vastgezogen in een crimineel netwerk”, zegt Eelco van der Kruk van het Arentheem College "Leerlingen die zich hebben laten verleiden tot een handeltje, durven niet meer bij ons aan te kloppen, ze zijn bang voor represailles.” 

"Voor het eerst in al mijn jaren in het onderwijs zie ik studenten met ernstige psychische problematiek veroorzaakt door drugs, en zelfs leerlingen die moeten afkicken”, zegt rector Niels van der Graaff van het Beekdal Lyceum. Zijn mede-schooldirecteuren in Arnhem beamen dat. ‘Het zijn geen incidenten meer’. (Rector Niels van der Graaff van het Beekdal Lyceum)

"Je hebt al gastjes van 14, 15 jaar die dealen. Die gaan echt niet aan oudere jongens vragen of ze pakketjes rond willen brengen.” (Jongerenwerker West-Brabant)

Ondermijning is een ingewikkeld probleem dat diep in de samenleving geworteld is. Voor de aanpak ervan is een lange adem nodig. En dat is niet alleen een zaak van politie en justitie. De strijd tegen ondermijning vergt een gezamenlijke inspanning van onder meer politie, gemeenten, bedrijven, waterschappen en brancheorganisaties maar scholen kunnen ook wat doen!

Programma webinar

Petra van den Berg, programmaleider leerlingalert gaat met ons in gesprek en doet uit de doeken hoe groot het probleem van ondermijnende criminaliteit is. We staan stil bij de vraag hoe we als docenten ons steentje bij kunnen dragen tegen de strijd van ondermijning. We worden alert gemaakt op signalen van leerlingen/studenten in de klas die dreigen af te glijden. We krijgen voorbeelden aangereikt om bewustwordingsprocessen rondom ondermijnende criminaliteit op gang te brengen. Ook gaan we nader in op de vraag hoe collega’s/scholen reageren/ hoe te reageren wanneer het jouw leerlingen /studenten betreft. Het online programma deze avond ziet er als volgt uit:

19.45uur tot 20.00uur     Inloop

20.00uur tot 20.40uur     Presentatie van Petra van den Berg over ondermijnende criminaliteit en haar programma leerlingalert, studentlaert, ouderalert en docentalert.

20.40uur tot 20.50uur     Korte pauze met gelegenheid tot het ontmoeten van elkaar in de online ontmoetingsruimten

20.50uur tot 21.20uur     In gesprek met diverse professionals via breakoutrooms rondom ondermijnende criminaliteit en financiële educatie. Hierbij zijn professionals van de Politie, Jeugdzorg, Jurist en economie docent Marleen over het strafrecht bij ondermijnende criminaliteit, de Rutgerstichting en zorgcoördinatoren aanwezig.

21.20uur tot 21.30uur     Plenaire afsluiting.

 

Snelle info

Datum en tijd

Locatie
Online