Wat kan ik studeren met mijn profiel?

Eigenlijk ben je in 3 havo of vwo al gestart met je studiekeuze, want jouw profiel bepaalt voor een deel welke opleiding jij na de middelbare school kunt volgen. Bekijk hier welke opleidingen jij kunt volgen met jouw profiel. En wat als je profiel niet (helemaal) aansluit? Soms kun je de ontbrekende vakken dan alsnog halen.

Docent staat voor de klas en geeft les aan vier studenten van HAN Leraar Frans.

Dit kun je studeren met jouw profiel

In 3 havo of vwo ben je eigenlijk al gestart met je studiekeuze. Je profiel bepaalt voor een deel welke opleiding jij na de middelbare school kunt volgen. Bekijk in het schema de studierichtingen die je leuk vindt en ontdek voor welke opleidingen je toelaatbaar bent. Let op: soms kun je meer dan je denkt

Lijkt een opleiding je leuk maar sluit je profiel niet (helemaal) aan? Schrap 'm niet meteen van je lijstje, maar bekijk wat je kan doen om wél aan te sluiten.

profielkeuze toelatingsvoorwaarden
Let op
 

Sommige opleidingen stellen aanvullende eisen

  • Sommige hbo-opleidingen stellen naast de algemene toelatingseisen ook nog aanvullende eisen. Je moet aan die eisen voldoen om succesvol te kunnen zijn in je studie en in het beroep. Voor studiejaar 2024-2025 zijn dat Leraar Lichamelijke Opvoeding (ALO)Pabo-ALOSportkunde en Vaktherapie.
     
  • Soms is een bepaald vak geen eis, maar wordt het wel aanbevolen als je een opleiding wilt volgen. Die aanbevolen vakken vind je niet in het schema hierboven maar wel op de opleidingspagina. Klik daar via 'Praktische info' op 'toelatingsinformatie'.
profielkeuze toelatingsvoorwaarden
misverstand
 

soms kun je meer dan je denkt

Misschien zie jij een studie voorbij komen en denk je meteen: die opleiding kan ik vast niet volgen met mijn profiel of vakkenpakket. Ga daar nooit zomaar vanuit, want de mogelijkheden kunnen je soms verrassen. Even een voorbeeld: misschien denk je dat je voor een opleiding als Sportkunde of ALO het profiel Natuur & Gezondheid nodig hebt, en kijk je niet naar die opleiding omdat jij een ander profiel hebt. Zonde, want bij Sportkunde en ALO kun je met álle profielen terecht. En wist je dat je voor veel zorgopleidingen niet per sé biologie nodig hebt? Zo kun je ook bij andere opleidingen soms meer dan je verwacht. Even dubbelchecken wat jij kunt met je profiel dus!

welke studie past bij mijn profiel

Gebruik de tool van Studiekeuze123

In het schema hierboven zie je welke opleidingen van de HAN je kunt volgen met jouw profiel. Daar kun je ook achter komen door de tool Van Profiel naar Studie van Studiekeuze123 in te vullen. Dan krijg je een handig overzicht van welke studie je met jouw profiel kunt volgen. Fijn, daar zitten dan ook meteen alle andere hbo-opleidingen in Nederland bij.

Twee studenten werken samen achter de laptop in het I/O gebouw en kijken lachend naar het scherm.