Welke hbo-vaardigheden heb ik nodig?

Bij de overstap van mbo naar hbo krijg je te maken met een andere manier van leren dan je bij je mbo-studie gewend bent. Zoals lange teksten lezen en deze samenvatten, snel informatie kunnen opzoeken, maar ook presentaties geven en goed plannen. Maar relax, deze hbo-vaardigheden kun je leren!

384320 Knoop doorhakken studiekeuze vinkjes

Streepje voor
 

Praktijkkennis

De overgang van mbo naar hbo lijkt misschien een grote stap. Maar vergeet niet dat jij al een rugzak met praktijkkennis meeneemt! Door jouw mbo-opleiding heb jij namelijk al stage gelopen en zo kennis gemaakt met het werkende leven. Hierdoor weet je hoe het is om in een echt bedrijf te werken en heb jij praktijkervaring in een bepaald vakgebied opgedaan. Kennis waar een havist nog mee aan de slag moet terwijl jij het al in de pocket hebt bij de start van je hbo-opleiding. 

studenten studeren in lounge ruimte

Deze hbo-vaardigheden ga je leren

Wat kun je nu al doen om je op het hbo voor te bereiden?

  • Volg het keuzedeel 'voorbereiden hbo' op jouw mbo-school. Via dit keuzedeel ervaar je als mbo'er hoe het is om op het hbo te studeren. Je gaat oefenen met de hbo-vaardigheden en weet je wat er van je verwacht wordt op het hbo. 
  • Ga proefstuderen of meelopen met een opleiding die jou leuk lijkt. Zo krijg je een goed beeld van de opleiding en hoe het studeren in zijn werking gaat. 
  • Vraag ook eens rond of er mensen zijn die dezelfde overstap van mbo naar hbo hebben gemaakt. Dan hoor je hun ervaring en ontvang je misschien zelfs tips!

Mogelijkheden tijdens je hbo-studie

No worries, dit hoef je niet nu al allemaal te kunnen. Dit ga je leren tijdens je hbo-opleiding! Maar mocht je toch merken dat je vastloopt, denk aan plannen, presenteren of spelling, maar bijvoorbeeld ook over het omgaan met studiestress en faalangst. Dan kun je terecht bij HAN Student Support Center. Zij bieden allerlei cursussen en trainingen waar jij nog extra mee aan de slag kunt gaan.