Omscholen tot accountant

Al jaren werkt Marjolein (39) als assistent-kassamanager. De studiekeuze van haar stiefzoon zet haar aan het denken. Is dit eigenlijk nog wel wat ze wil? Het antwoord bleek nee. Het idee dit jaren te blijven doen ontmoedigt, en dus besluit Marjolein dat het anders moet. Nu volgt ze de deeltijd-opleiding Accountancy.

Overlegen en samenwerken

Marjolein besloot dat het anders moet"Als je doorzet, kan er veel"

Bij Accountancy draait het allemaal om financiële gegevens. Je leert jaarrekeningen opstellen en controleren en klanten financieel advies geven.

Marjolein: “Mijn ervaring in de supermarkt deed me inzien dat ik die cijfertjes juist leuk vind. Berekenen en analyseren, dat wilde ik meer doen. De supermarkt verlaten en een andere richting inslaan was spannend, soms heftig, maar ook ontzettend leuk.“

Marjolein Klaris

Studeren en gezinsleven

Studeren op latere leeftijd is niet te vergelijken met studeren na de middelbare school. Je leven is al meer ingericht en jouw studie moet daar tussen gaan passen. 

“Je partner of je gezin moet achter jouw keuze staan. Zij moeten jou ondersteunen en jouw studie-uren willen opvangen. Je moet naar school en je moet thuis studeren. Je bent afwezig op momenten dat je aanwezig was. Niet voor even, maar voor jaren. Zoiets werkte voor mij alleen met de commitment van iedereen thuis en gelukkig is die ruimschoots aanwezig.”

Uit je twijfel

Als studeren even tegen zit of niet gaat zoals verwacht, is de studiebegeleider een goed luisterend oor.

“Ik heb meerdere keren op het punt gestaan te stoppen. De hectiek van mijn leven en de gedachte het niet te kunnen overheerste. Een gesprek met de studiebegeleider leidde tot andere inzichten. Ik leerde kijken naar wat ik wel kon, wat ik allemaal al bereikt had. Ik heb ook wat meer studietijd genomen omdat ik die even nodig had. Dat neemt niets af aan de motivatie verder te gaan en komen. Dat relativeren heb ik moeten leren.”

Doorstuderen is doorzetten

Een omscholingstraject houdt niet altijd op bij 1 opleiding, sommige omscholers leren door.

“Ik heb mijn opleiding nog niet afgerond, maar ik wil eigenlijk doorsturen naar AA-accountant. Mijn eerste doel is natuurlijk deze studie af te ronden, maar mijn ultieme doel is AA-accountant worden. Dat betekent wel 4 jaar extra studeren en 4 jaar lang zoveel druk op de rest van het gezin. Ik vertrouw op hun support. Ik vind het bovendien belangrijk mijn kinderen te laten zien dat je dingen kan bereiken. Als je doorzet, kan er veel.”