Levenlanglerenkrediet

Geen recht (meer) op studiefinanciering? Maar wil je toch gaan studeren? Dan is het Levenlanglerenkrediet misschien iets voor jou. Iedereen tot 55 jaar kan een lening afsluiten voor het betalen van collegegeld. De rente is nu 0,46%.

Student Marketing en Sales aan het werk in de hal.

Levenlanglerenkrediet voor associate degree, bachelor of master

Het Levenlanglerenkrediet kun je gebruiken voor alle wettelijk erkende opleidingen. Je leent je jaarlijkse collegegeld, met een maximum van € 10.030,20 per jaar. Op dit moment bedraagt de rente 0%. Je ontvangt dan maandelijks 1/12 deel van het collegegeld dat je moet betalen.  Na je studie heb je 15 jaar tijd om je lening terug te betalen.

Dit zijn de voorwaarden voor het Levenlanglerenkrediet

  • Je doet een voltijd-, deeltijd- of duale opleiding aan hbo of universiteit. Of je volgt een voltijd BOL-opleiding aan het mbo. Dit is een opleiding in Nederland, erkend door de Nederlandse overheid. 
  • Je hebt de Nederlandse nationaliteit. Heb je een andere nationaliteit en een verblijfsvergunning type II, III, IV of V? Bekijk het nationaliteitenschema op de website van DUO of je toch een krediet kunt krijgen.
  • Je hebt geen recht (meer) op reguliere studiefinanciering. 
  • Je bent 30 jaar of ouder. Ben je jonger dan 30? Dan kun je het krediet alleen krijgen in de volgende situaties:

1.      Je hebt een diploma voor een hbo-bachelor of een universitaire master en gaat nu een 2e opleiding volgen aan hbo of universiteit. 

2.      Je gaat een deeltijd-opleiding doen aan hbo of universiteit.

  • Je bent jonger dan 55 jaar als het krediet ingaat.
  • Je collegegeld/lesgeld wordt niet volledig vergoed door anderen, bijvoorbeeld je werkgever of ouders. Betaalt iemand anders een gedeelte van je collegegeld/lesgeld? Dan kun je voor het resterende deel wel een Levenlanglerenkrediet aanvragen.

Kijk voor de exacte voorwaarden op de website van DUO.

Hoe lang kan ik lenen? 

Je kunt het krediet krijgen voor de duur van je opleiding, meestal is dit 4 jaar. Doe je een deeltijd-opleiding aan hbo of universiteit? Dan krijg je 1 jaar extra. Check de duur van jouw opleiding in het opleidingsaanbod van de HAN.

Hoe moet ik het Levenlanglerenkrediet aanvragen? 

Aanvragen gaat digitaal via DUO. Let op: zorg dat je het krediet aanvraagt vóórdat je start met je opleiding. Je krijgt namelijk geen krediet over verstreken maanden, dus dat zou jammer zijn.