Lectoraat Wijkverpleging

Academische Werkplaats Wijkverpleging Nijmegen

De Academische Werkplaats Wijkverpleging Nijmegen versterkt de kennisinfrastructuur in de wijkverpleging. Samen met negen organisaties werken we aan innovatie, praktijkgericht onderzoek en professionele ontwikkeling om de kwaliteit en toegankelijkheid van zorg thuis te waarborgen.

wijkverpleging thuiszorg met man thuis
Lectoraat Wijkverpleging

Samen Beslissen, wijkverpleging aan zet!

De methodiek Persoonsgericht Samen Beslissen werkt bij ouderen met een kwetsbare gezondheid in de huisartsenzorg en op de polikliniek geriatrie. Maar werkt het ook goed in de wijkverpleging? Dat gaan we onderzoeken!

ouderen aan tafel met zorgverlener. foto via Ruth Pel Vilans zonder AVG gebruiken.
Lectoraat Wijkverpleging

Werken aan Samenwerken

Zorg en hulpverlening moet toegankelijk zijn voor iedereen. Toch haken veel mensen af. 1 van de redenen, is een gebrekkige samenwerking. Niet alleen tussen burgers en professionals, maar ook tussen professionals onderling. In dit project onderzoeken we domeinoverstijgend wat werkt in samenwerken.

Handen in een kring vormen samen een ster. metafoor voor inclusie
Lectoraat Wijkverpleging

Wil jij je client helpen aan een gezonde leefstijl?

Het aantal mensen met dementie neemt toe. Hoe kan je als wijkverpleegkundige je cliënten goed begeleiden? Kan je cognitieve achteruitgang van mensen met geheugenproblemen vertragen als je aan de slag gaat met een gezonde leefstijl? Deze leefstijlfactoren hebben namelijk invloed op dementie: bewegen, voeding, sociale contacten, slaap, gehoor/zicht, alcoholgebruik en roken.

wijkverpleging thuiszorg met man thuis
Lectoraat Wijkverpleging

Versterken verbinding sociaal, medisch en zorgdomein

Hoe kunnen professionals uit het sociaal, medisch en zorgdomein meer en beter samenwerken, zodat ouderen (langer) betekenisvol kunnen leven? In de Werkplaats Sociaal Domein Arnhem en Nijmegen ontwikkelen we hiervoor 2 lokale initiatieven verder en we starten een lerend netwerk.

Lachende dame aan eettafel
Lectoraat Wijkverpleging

Leefstijlselfie

Behandeling van cognitieve stoornissen via geneesmiddelen of preventie gericht op slechts één leefstijlfactor is niet effectief gebleken. Maar mensen met cognitieve problemen willen wel graag weten wat ze zelf kunnen doen om achteruitgang te vertragen.

verpleegkundige van de thuiszorg helpt een dame
Lectoraat Wijkverpleging

Werktevredenheid van wijkverpleging in de interprofessionele dementiezorg

Er zijn steeds meer thuiswonende ouderen met dementie. Wijkverpleegkundigen en casemanagers zijn essentieel om zorg voor deze zorgvragers te waarborgen. De uitstroom van professionals die met deze doelgroep werken is echter groot. Kan meer interprofessionele samenwerking de werktevredenheid van wijkverpleegkundigen en casemanagers vergroten, zodat er minder uitstroom van personeel is?

Man houdt handen naast zijn hoofd.
Lectoraat Wijkverpleging

Nijmeegs Leerlandschap Wijkverpleegkundige Nieuwe Stijl

Dit project is bedoeld om deskundigheid te bevorderen bij wijkverpleegkundigen en docenten. Om het vak van wijkverpleegkundige goed te kunnen (blijven) uitvoeren is 'leren in de praktijk' onontbeerlijk.

drie mensen in gesprek
Lectoraat Wijkverpleging

Richtlijnen in de wijkzorg

Vanuit het nationaal programma voor richtlijnontwikkeling hebben we 2 nationale richtlijnen voor wijkverpleegkundigen ontwikkeld. Een richtlijn over de omgang met eenzame patiënten. En een richtlijn palliatieve zorg in de thuissituatie. Het helpt wijkverpleegkundigen en andere professionals.

Lectoraat Wijkverpleging

Nijmeegs Interprofessioneel Leerlandschap 2019-2021

Dit project is een vervolg op het Nijmeegs Leerlandschap Wijkverpleegkundige Nieuwe Stijl. Aan de bestaande samenwerking voegen we professionals en docenten uit het sociaal domein en cliëntvertegenwoordiging toe. Om zo de kwaliteit van de zorg en het welzijn van thuiswonende ouderen te verbeteren.

Overzicht campus Nijmegen