Transforming residual sidestreams

Aanleiding
Melkzuur wordt gevormd tijdens de fermentatie van suikers. In de huidige situatie wordt vaak tafelsuiker (sucrose) gebruik als koolstofbron voor dit fermentatieproces. Aan de andere kant is een groot aantal biomassanevenstromen beschikbaar die veelal voor relatief laagwaardige toepassingen gebruikt worden. In dit project wordt onderzocht of de suikers uit de biomassa nevenstromen op een commercieel relevante manier gebruikt kunnen worden voor de productie van melkzuur.
Doel van het project
Het doel is om melkzuur te produceren uit biomassanevenstromen, gebruikmakend van gemengde culturen op een economisch en technisch haalbare, duurzame manier.
Werkwijze
Het project is opgedeeld in verschillende werkpakketten waarbij de verschillende partners een deel van de werkzaamheden op zich nemen.
Het werkpakket dat door het lectoraat Biobased Innovations uitgevoerd wordt, richt zich op het zo efficiënt vrijmaken van de suikers uit één van de biomassanevenstromen. Hiervoor zullen verschillende monstervoorbewerkingen met elkaar vergeleken worden. Daarnaast zullen verschillende commercieel verkrijgbare enzym-mixen en een tailor-made enzym-mix met elkaar vergeleken worden. De vrijgemaakte suikers worden geanalyseerd om de efficiëntie van de processtappen te kunnen evalueren.
Onze partners
- Nature’s Principles
- Recell
- Anderen
Biobased Innovations
De onderzoekers van het lectoraat Biobased Innovations, voorheen Biodiscovery, voeren, samen met studenten, praktijkgericht onderzoek uit. Dit onderzoek richt zich op de vraag hoe we verantwoord en slim gebruik kunnen maken van de levende natuur. We onderzoeken hierbij de gehele keten van biodiscovery.
