Meer doen met het netwerk zorgt voor meedoen na NAH

Hoe zorg je dat mensen met niet-aangeboren hersenletsel écht meedoen in de maatschappij? In dit project slaan professionals en ervaringsdeskundigen de handen ineen. Samen verbeteren ze de ondersteuning én samenwerking in de regio Nijmegen.
Aanleiding
Mensen met niet-aangeboren hersenletsel (NAH) ervaren na hun letsel vaak problemen in hun dagelijks functioneren. Ze hebben moeite met meedoen – thuis, op het werk en in de maatschappij.
Hoewel er veel hulp en ondersteuning is, sluiten die niet altijd goed aan. In de regio Nijmegen missen professionals in zorg en welzijn het overzicht: wie doet wat, en waar kun je terecht? Dat belemmert passende hulp en een soepele doorverwijzing.
Zowel mensen met NAH als hun begeleiders geven aan dat het anders moet. Ze willen begrijpelijke informatie over voorzieningen en betere samenwerking tussen organisaties. Dat vraagt om verbinding, overzicht en afstemming – precies waar dit project op inzet.
Doel
We brengen zorg- en welzijnsorganisaties in de regio Nijmegen dichter bij elkaar. Door beter samen te werken en af te stemmen, zorgen we dat mensen met niet-aangeboren hersenletsel (NAH) beter kunnen meedoen in de samenleving.
Daarnaast verbeteren we de communicatie en informatievoorziening. Want mensen met NAH hebben recht op duidelijke, toegankelijke informatie over wat er voor hen mogelijk is.
Doelgroep
Dit project is er in de eerste plaats voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel (NAH) in de regio Nijmegen. Zij staan centraal.
Daarnaast richten we ons op professionals in zorg en welzijn die met deze doelgroep werken. Samen zorgen we voor betere ondersteuning, meer overzicht en échte verbinding.
Aanpak
We doen dit project samen – met zorg- en welzijnsorganisaties uit het NAH-netwerk Nijmegen én met mensen met niet-aangeboren hersenletsel (NAH) zelf.
In gezamenlijk onderzoek brengen we knelpunten in kaart: waar loopt de samenwerking spaak, waar gaat informatie verloren? We kiezen voor een participatieve aanpak: leren van de praktijk, werken vanuit ervaring, en zoeken samen naar oplossingen die écht werken.
Ook versterken we de vaardigheden van professionals. Hoe werk je domeinoverstijgend samen? Hoe zorg je dat de cliënt centraal blijft staan?
De oplossingen die we ontwikkelen, testen we direct in de praktijk. Wat goed werkt, bouwen we uit. Wat beter kan, verbeteren we samen.
Resultaten
Wat levert dit project op?
- Betere samenwerking en vlottere doorverwijzing tussen zorg- en welzijnsorganisaties
- Duidelijke en toegankelijke informatie voor mensen met NAH én voor professionals
- Meer kennis en vaardigheden bij professionals om domeinoverstijgend samen te werken
- Praktische hulpmiddelen die deze verbeteringen ondersteunen en versterken
Alles wat we ontwikkelen, gebeurt samen met de praktijk.
Ons team
Anke van Erp

Projectleider
Ton Satink
Lector Lectoraat Neurorevalidatie
Marloes Kleinjan
Lector Organisatie van Zorg en Dienstverlening
Projectleider
Geert Rutten
Senior onderzoeker lectoraat Organisatie van Zorg en Dienstverlening
Projectleider
Ellen Vogel
Teammanager neuro 1, Zintens & orthopedie, KlimmendaalProjectleider
Robbert Moorman
Strategisch adviseur Wmo en GGZ Organisatie, Gemeente NijmegenProjectleider
Partners
NAH netwerk Niijmegen.
Lectoraat Neurorevalidatie-Eigen Regie en Participatie
Het lectoraat Neurorevalidatie zet zich in voor optimale revalidatie en maatschappelijke integratie van mensen met neurologische aandoeningen. De ambitie van het lectoraat is om alle mensen met hersenletsel in staat te stellen een betekenisvol leven te leven.
