Doen wat werkt in de jeugdzorg

'Doen Wat Werkt' is een 6-jarig ontwikkel- en onderzoeksprogramma dat gericht is op het ontwikkelen en onderzoeken van een ondersteuningsstructuur voor professionals werkzaam binnen jeugdzorgorganisaties. Op deze manier dragen we bij aan de verbetering van de kwaliteit van de jeugdzorg.
5 werkzame elementen
De Hogeschool van Amsterdam (HvA) is kartrekker van het programma. De focus ligt op de toepassing van 5 werkzame kernelementen van hulpverlening waarvan we uit onderzoek in eigen land én daarbuiten weten dat het werkzame onderdelen zijn. Het gaat om 3 algemeen werkzame elementen (deze zijn in alle interventies van belang, ongedacht de vragen en problemen van jeugdigen en ouders) en 2 specifiek werkzame elementen (deze zijn belangrijk in interventies bij enkele veel voorkomende vragen en problemen: gedragsproblemen, angst en depressieve klachten).
De 3 algemeen werkzame elementen zijn:
- Het creëren en behouden van een positieve en veilige relatie met jeugdigen en gezinnen
- Het proces van samen beslissen en samenwerken met jeugdigen en gezinnen
- Aansluiten bij de motivatie van jeugdigen en gezinnen en deze helpen te ontwikkelen.
De 2 specifiek werkzame elementen zijn:
- Het toepassen van gesprekstechnieken en oefeningen om jeugdigen en/of ouders te helpen bij emotieregulatie
- Het toepassen van gesprekstechnieken en oefeningen om jeugdigen en/of ouders te helpen bij het ontwikkelen van sociale- en probleemoplossende vaardigheden.
Samenwerken met professionals in de praktijk
Naast de HvA en de HAN is er een interdisciplinaire groep onderzoekers en ontwikkelaars van 5 hogescholen (naast de HvA en HAN: HU, Saxion en NHL Stenden) en 4 universiteiten (UvA, UU, OU en RU). Zij werken nauw samen met professionals in de praktijk (waaronder vertegenwoordigers van cliënten, professionals en beleid) om manieren van leren op de werkvloer te ontwikkelen. Een ontwerp-lab met een inhoudelijke én een technische groep maakt deel uit van het project.
Werkzame Factoren in de Jeugd- en Opvoedhulp
Professionals in de jeugdzorg werken elke dag opnieuw met zeer verschillende mensen. Hoe realiseer je dan een goede en dus effectieve samenwerkingsrelatie? En hoe zorg je dat deze goed blijft? Het Lectoraat Werkzame Factoren in Jeugd- en Opvoedhulp focust op samenwerkingsvraagstukken in jeugd- en opvoedhulp.
