Project

Ontwikkeling Kwaliteitsindicatoren

31987 client geeft uitleg aan drie studenten

Het project ontwikkelt kwaliteitsindicatoren voor diëtisten, gericht op doelmatigheid en patiëntgerichtheid. Voortkomend uit het Integraal Zorg Akkoord en NVD-visie, ligt de focus op uniforme werkwijzen en metingen, eerst bij Diabetes Mellitus type 2.

Snelle info

Start

Maart 2023

Status

Afgerond

Subsidieverstrekker

ZonMw

Projectleider

Nederlandse Vereniging van Diëtisten 

 

Aanleiding

Een van de belangrijke thema’s van het Integraal Zorg Akkoord (IZA) 2023-2026 is uitkomstgerichte zorg. Dit sluit aan bij het visiedocument van de Nederlandse Vereniging van Diëtisten (NVD) ‘De diëtist en de diëtetiek in 2030’, een visie die is opgesteld voor en door diëtisten. Diëtistische behandeling maakt bij veel aandoeningen het verschil. Tegelijkertijd ligt er een grote uitdaging om de kwaliteit en effectiviteit van deze behandelingen aan te tonen.

Zowel de visie van de NVD als het IZA sturen er op aan dat diëtisten hun doelmatigheid aantonen. Om dit aan te tonen is een meer uniforme gestructureerde manier van werken en eenduidige verslaglegging. Daarnaast is het nodig om inzicht te krijgen in de ervaringen van patiënten met  door de diëtist verleende voedingszorg. Hiertoe is als eerste stap in het project Kwaliteitsindicatoren Diabetes Mellitus type 2 een visie ontwikkeld op kwaliteitsindicatoren.   

Doel

De NVD heeft als doel toe te werken naar het gebruik van kwaliteitsindicatoren waarbij kwaliteit van zorg en de patiënt centraal staan. Belangrijk daarbij is goede aansluiting bij de dagelijkse praktijk van de beroepsbeoefenaar. Dit betekent concreet dat kwaliteitsindicatoren dienen bij te dragen aan:  

  1. de begeleiding van de patiënt in de behandeling  
  2. het continu leren door de beroepsgroep (om daarmee kwaliteit van zorg te verbeteren/ optimaliseren)  
  3. het inzichtelijk maken van effectiviteit van behandeling/kwaliteit van zorg . 

Aanpak

Voor de opzet van de studie is de Indicatortool gebruikt zoals ontwikkeld door Equalis. Diëtisten kwamen via Delphirondes wat betreft de diëtistische behandeling van diabetes mellitus type 2 tot een set van kwaliteitsindicatoren. Daarna is het proces beschreven in een blauwdruk. 

Onze partner

Nederlandse Vereniging voor Diëtisten.

In contact komen met dit project?

Elke Naumann

  • e.naumann@han.nl
  • Het Lectoraat Voeding, Diëtetiek en Leefstijl

    Ons lectoraat onderzoekt wat de rol is van de diëtist in het veranderende zorglandschap. Hoe geven zij het beste invulling aan nieuwe manieren van werken? We dragen daarnaast bij aan innovatie van voedings- en diëtetiekzorg in Nederland. 

     

    vliegend eten
    Zwaartepunt
     

    HAN staat voor Health

    Met Health richt de HAN zich op het verkleinen van sociaal-economische gezondheidsverschillen. Mensen met een laag opleidingsniveau of inkomen leven korter én hebben een minder gezonde levensverwachting. In ons onderwijs en onderzoek hebben we aandacht voor deze verschillen, dit willen we doorgeven aan alle (toekomstige) professionals.

    Ouderenzorg