Zonder wrijving geen glans - familieconflicten

Stel, je staat als familiebedrijf voor een overname. Een situatie die spanning met zich mee kan brengen vanwege botsende rollen, belangen en waarden. Hoe zorg je dat de samenwerking -juist dan- soepel verloopt? Die vraag komt aan bod in het project ‘Zonder wrijving geen glans’, gesubsidieerd door SIA RAAK-MKB.

364821 Man in een blauwe blouse legt iets uit aan een vrouw en een man die samen aan een tafel zitten met een laptop. Samenwerken. Overleg. Seece.

Snelle info

Status

Lopend

Startdatum

November 2023

Looptijd

2 jaar

Subsidie

Regieorgaan SIA via de RAAK-mkb regeling

Aanleiding project 'Zonder wrijving geen glans'

In dit project helpen we familiebedrijven bij het continueren van de bedrijfsvoering in tijden van spanningen, rolveranderingen en andere situaties die invloed kunnen hebben op de verhoudingen binnen het bedrijf. In familiebedrijven geldt namelijk; als het goed gaat met het bedrijf, gaat het goed met de familie en andersom. Goede relaties in de familie werken positief op het bedrijf, terwijl relaties onder spanning juist negatief kunnen uitwerken. We leren familiebedrijven om spanningen niet te hoog op te laten lopen door het aanreiken van verschillende tools. 

Doel

Doel van het project is MKB-familiebedrijven te ondersteunen bij het vaardiger worden in het (h)erkennen en omgaan met spanningen. Vanuit het HAN Lectoraat Human Communication Development brengen we kennis in over waarderend communiceren en gebruiken we de WaardeRing als kijkkader. Aan de hand van ontwerpgericht onderzoek gaan we kennis opdoen en tools ontwikkelen die familiebedrijven helpen om te leren navigeren in spannende familiegesprekken.

Ons team

 

  1. Expertisecentrum Familiebedrijven | Windesheim: Judith van Helvert (lector), Erik Veldhuizen(associate lector), Karin Rozendal, Jelle Bouma (onderzoeker), Inge Korterink (onderzoeker)
  2. Lectoraat Human Communication Development: Els van der Pool (lector Human Communication Development), Harriet Onderstal (docent onderzoeker) en (Keun Young Sliedrecht (senior onderzoeker)

Partners

Expertisecentrum Familiebedrijven | Windesheim, NGFB Nederlands Gilde van Familiebedrijfsspecialisten, Zakelijke Mediation Zwolle, Instituut voor Familiebedrijfskunde, Een Ander Geluid, Een andere kijk op de zaak, Janus Legal & Mediation, Rini te Velthuis Mediation & Ontwikkeling, Marjon Bosma Jurist en Mediator

Contact

Wil je meer weten over dit project? Neem dan contact op met els.vanderpool@han.nl