Project

Zon als Bron voor en naast de Warmtepomp

Studenten testen een nieuwe manier om een warmtepomp met zonnepanelen te gebruiken op het IPKW in Arnhem

In Nederland wordt aardgas voor het verwarmen van woningen uitgefaseerd. Warmtepompen lijken een goede oplossing, maar hebben nadelen en beperkingen. In dit project is onderzocht op welke manier de zon wordt gebruikt om prestaties van warmtepompen, bij toepassing in de bestaande bouw, te verbeteren.

Snelle info

Status

Afgerond

Startdatum

01-07-2021 

einddatum

31-01-2024 

Looptijd

31 maanden

Subsidieverstrekker

RAAK-mkb

Projectleider

Rob ter Steeg

Aanleiding

Er is nog geen pasklare oplossing voor het vervangen van de gasketel.  Warmtepompen en zonthermische systemen hebben eigenschappen die elkaar gedeeltelijk aanvullen.  Er is behoefte aan meer duidelijkheid over hoe deze systemen optimaal gecombineerd kunnen worden. 

 

Doel

Ontwikkelen van systemen die de zon gebruiken als efficiënte aanvulling op de warmtepomp. Er is gestreefd naar een systeem dat eenvoudig ingepast kan worden in bestaande woningen, dat kostentechnisch interessant is en dat leidt tot een laag (piek-)energiegebruik. 

Aanpak

Voor aanvang van dit project zijn een tweetal oplossingsroutes geïnventariseerd: 

  1. De zon als aanvulling op de warmtepomp.  Hierbij neemt de zon zoveel mogelijk de hoge temperaturen nodig voor tapwater en verwarming voor zijn rekening en draagt bij aan verwarming bij voldoende zonaanbod.  De warmtepomp draait als er onvoldoende zonnewarmte beschikbaar is. De zonnewarmte kan voor korte tijd worden opgeslagen. 

  1. De zon als bron voor de warmtepomp. Hierbij wordt door de zon warmte geleverd op lage temperatuur en wordt dat vervolgens door de warmtepomp naar een hogere temperatuur gebracht. Omdat de zon warmte levert op een lage temperatuur, kan dat met zeer eenvoudige zonnecollectoren. De warmtepomp draait ook als er veel zon is. 

Bij gebruik van zon als warmtebron is opslag belangrijk, omdat zoninstraling en warmtebehoefte niet samenvallen. Opslagvolume onderbrengen in een bestaande woning is lastig en daarom is uitgebreid naar opslag gekeken voor beide oplossingsroutes. Er zijn berekeningen uitgevoerd om de beide systemen te dimensioneren en er is gekeken naar de mogelijke bijdrage van de zon. Daarnaast zijn verschillende componenten en onderwerpen onderzocht, zoals PVT systemen, vacuüm-isolatie, Phase Changing Material (PCM) en het gebruik van modulair vat. Deze opties zijn onderzocht samen met de betrokken bedrijven. Binnen de hybride leeromgeving Energy Systems Built Environment (ESBE) zijn er veel semester-studenten, stagiairs en afstudeerders ingezet. Deze studenten hebben in wisselwerking met onderzoekers en de betrokken bedrijven aan de problematiek gewerkt. 

Resultaten

Er zijn berekeningen uitgevoerd om de  componenten van beide bovenstaande oplossingsrichtingen te dimensioneren en er is gekeken naar de mogelijke bijdrage van de zon Daarnaast is samen met de betrokken bedrijven en studenten binnen de hybride leeromgeving Energy Systems Built Environment (ESBE) gewerkt aan efficiëntere systemen. Er is aandacht besteed aan compacte warmte-opslag en lagere (installatie)kosten voor PVT. Dit heeft geresulteerd in ontwerpen voor: een modulair vat, dat in delen naar de zolder gebracht kan worden, eenvoudiger te installeren leidingsystemen, prefab oplossingen voor PVT-panelen en een goedkopere PVT- warmtewisselaar.

Subsidieverstrekker en partners

Dit project is uitgevoerd in het kader van de RAAK-mkb regeling van Regieorgaan SIA. In deze regeling doet een consortium, bestaande uit hogescholen en andere kennisinstellingen én minimaal 6 MKB-ondernemingen, onderzoek naar praktisch toepasbare oplossingen voor een vraag uit het MKB.

Onze Partners

Meer weten?

Rob ter Steeg
rob.tersteeg@han.nl