Sociaal ontwerp, Sanneke Duijf

In dit project gaan we op zoek naar positieve ervaringen in de samenwerking tussen volwassenen met een verstandelijke beperking die wonen op een woonvorm, hun naasten en hun begeleiders. We willen zichtbaar maken wat werkt.

Snelle info

Startdatum:

15 maart 2021

Looptijd:

3 jaar

Projectleider:

Meike Heessels

Aanleiding

Samenwerken in de driehoek van bewoners, naasten en professionals is belangrijk, maar ook soms ingewikkeld. We kennen vanuit onderzoek vooral voorbeelden van wat er beter kan in de samenwerking. Maar wat gaat er eigenlijk allemaal al goed? Als we dat zichtbaar kunnen maken, dan kunnen we daarvan leren. Daarom gaan we in dit project op zoek naar positieve ervaringen. De momenten waarop mensen zich gezien, begrepen, thuis of welkom voelen.

Doel

We onderzoeken hoe we kunnen leren van mooie momenten in de samenwerking. We delen de inzichten van het onderzoek met de betrokken organisaties, maar ook met andere betrokkenen en met kennisinstellingen. Ook komt er een lesmodule voor scholen die mensen opleiden tot professionals. 

Uitvoering

We gaan meelopen op acht woonvormen. Ook gaan we interviews doen met de bewoners, begeleiders en naasten. En we gaan creatieve werkvormen, gebaseerd op de zintuigen, uitproberen op de woonvormen. We gaan kijken wat we kunnen leren van wat er al wél werkt. In alle fases van het onderzoek werken onderzoekers, naasten, begeleiders en mensen met een verstandelijke beperking samen. 

We werken in het onderzoek samen met het zintuigenlabo. Meer weten? Check han.nl/zintuigenlabo

 

Project Zichtbaar maken wat werkt, vormgever Sanneke Duijf

Resultaten

Benieuwd naar de producten (in proces) van het onderzoek? 
- Ontrafelkaart (pdf)
- Ervaringsoefeningen (pdf)
- Verslag symposium maart 2023

 

Project Zichtbaar maken wat werkt, vormgever Sanneke Duijf

Contact

Wil je meer weten over dit project? Neem dan contact op met Lisanne den Heijer (junior onderzoeker): lisanne.denheijer@han.nl

Illustraties: Sanneke Duijf 
Afbeelding: Gabriëlle Berning

 

Lectoraat
 

Ethiek van Verbinding met Mensen met een Verstandelijke Beperking

Wij doen onderzoek naar het verbeteren van een betekenisvolle verbinding met mensen met een verstandelijke beperking en hun naasten. Dit doen we met partijen uit het werkveld. We bekijken vooral hoe normatieve professionalisering van beroepskrachten kan bijdragen aan ondersteuning van deze groep.

Sociaal ontwerp, Sanneke Duijf