Project Raak augmented reality in assemblageprocessen

smart industry deeltijd fabriek

In dit onderzoek zoeken we een antwoord op de vraag hoe bedrijven de snel ontwikkelende Augmented Reality technologie concreet kunnen toepassen in de assemblageproces.

Snelle info

Status

Lopend

Startdatum

September 2018

Looptijd

2,5 jaar

Subsidie

€ 600.000,-

Projectleider

Jannes Slomp

Aanleiding van het project

De ontwikkeling van Augmented Reality en de mogelijkheden die er zijn om met deze technologie assemblageprocessen te verbeteren gaan snel Binnen het MKB worden de mogelijkheden van AR herkend, maar is behoefte aan tools. Handvatten om een efficiënte en effectieve inzet van deze nieuwe technologie te specificeren. Hierbij speelt ook dat er verschillende uitvoeringsvormen van AR zijn waaruit te kiezen valt.

Doel

In het onderzoek willen we antwoord geven op de vraag: ‘Hoe kan augmented reality op een efficiënte en effectieve manier gebruikt worden in de assemblage van producten? 

smart industry deeltijd fabriek

Resultaat

De resultaten van het project zijn gericht op: 

 • een aanpak voor het identificeren van kansen van AR in huidige assemblagesituaties; 

 • een aanpak voor het specificeren van een werkplek (of takenpakket) en de benodigde AR-ondersteuning; 

 • ontwerpprincipes (interface-richtlijnen) voor de ontwikkeling van AR-ondersteuning van medewerkers; 

 • een aantal demonstrators die het ontwikkelen en gebruik van AR in de assemblage illustreren en een (strategische) Roadmapping Methodologie voor het ontwikkelen van AR ondersteunde assemblage binnen een bedrijf. 

Ons projectteam

Achtergrond

De technische mogelijkheden van AR ontwikkelen zich snel. Binnen het mkb  in de maakindustrie is er grote interesse voor AR. Echter: er zijn de nodige vragen bij managers van deze mkb-bedrijven. Wat zijn de huidige en toekomstige mogelijkheden in de assemblage? Wat betekent dit voor de inrichting en organisatie? Hoe ervaren medewerkers AR 

Contact over dit project?

Lector Jannes Slomp

 • 06-22 82 89 00
 • Nieuws

  LectoraatLean en World Class Performance

  Ons Lectoraat Lean / HAN Lean-QRM Centrum is het kenniscentrum voor het slim organiseren en continu verbeteren van productontwikkeling, smart produceren, veranderen en leren. We voeren hiervoor praktijkgericht onderzoek uit.

  Jannes en Vincent samen voor flipover

  ZwaartepuntSmart Region

  Ons leven en werk wordt digitaler. In het zwaartepunt Smart Region werken we aan de wendbaarheid van mensen, teams en organisaties. Zodat we optimaal van al die nieuwe technologie profiteren. We, dat zijn docenten, onderzoekers, studenten en ondernemers. Samen maken we deze regio superslim.

  Robot en mens geven elkaar een hand

  Blijf op de hoogteAbonneer op onze nieuwsbrief

  Blijf op de hoogte van ons onderzoek, onderwijs, publicaties en kennissessies en ontvang onze maandelijkse update.

  Aandacht voor posterpresentatie tijdens Lean Event