Het Lectoraat Arbeid & Gezondheid ontwikkelt samen met mensen met een beperking, het NIVEL, RIVM en JKVG vzw een ondersteuningswijzer. Hierin kunnen mensen met een chronische ziekte of beperking interactieve online programma's vinden om hun kansen op betaald werk of het behoud daarvan te vergroten.

Snelle info

Status:

Lopend

Subsidie budget:

Het project wordt uitgevoerd met een onderzoekssubsidie van UWV

Aanleiding

Nederland telt 5,3 miljoen mensen met een chronische ziekte of beperking, dat is 33% van de Nederlandse bevolking. Werken is voor hen niet eenvoudig. Velen hebben moeite om passend werk te vinden, hun werk vol te houden of na langere tijd terug te keren op de arbeidsmarkt. We willen ze helpen. 

Doel

Er bestaan verschillende online ondersteuningsprogramma’s. Ze helpen bijvoorbeeld bij het omgaan met een beperking, het bespreken van behoefte aan ondersteuning of het werken aan oplossingen voor werk-gerelateerde problemen. Meestal gaat het om websites en apps. 

Maar welke programma’s bestaan er? En welke heb je wanneer nodig? Het doel van dit project is mensen met een chronische ziekte of beperking helpen bij het vinden van geschikte online programma’s. Om zo de kansen voor het behoud of vinden van werk te vergroten. 

Achtergrond

Onderzoekers van het Lectoraat Arbeid en Gezondheid werken samen in dit project. Een overzicht van beschikbare websites en apps komen op de site van NIVEL te staan. Sitebezoekers kunnen via de ondersteuningswijzer eenvoudig achterhalen:

 • voor wie programma’s bedoeld zijn;
 • wat het doel ervan is;
 • of de programma's wetenschappelijk onderbouwd en effectief zijn.

De ondersteuningswijzer geeft aanbieders van online ondersteuningsprogramma's een extra mogelijkheid om gevonden te worden. Bovendien krijgen zij feedback op hun programma. Bijvoorbeeld over hoe ze het programma nog beter kunnen laten aansluiten bij de behoefte en wensen van de doelgroep. Ook krijgen ze de mogelijkheid om hun programma te laten opnemen in een interventiedatabase voor professionals.

Onze partners

 • NIVEL
 • RIVM
 • JKVG vzw

In contact komen met dit project?

Lectoraat Arbeid en Gezondheid

 • (024) 353 03 72
 • Angelina.vanZadelhoff@han.nl
 • Draag geschikte programma's aan

  Als je een programma kent dat mogelijk geschikt is, kun je contact opnemen met Iris de Putter of Mieke Rijken van het NIVEL.

  Lectoraat
   

  Arbeid en Gezondheid

  Werk dat voor mensen van waarde is. Werk dat financieel, sociaal, fysiek, mentaal en emotioneel gezond is. Dat is waar ons lectoraat zich op richt: duurzaam passend werk. Wij voeren praktijkgericht onderzoek uit rond dit thema.

  vrouwen in gesprek
  Zwaartepunt
   

  Sociaal - Fair Health

  Met zwaartepunt Health richt de HAN zich op het verkleinen van sociaal-economische gezondheidsverschillen. Ook in Nederland leven hoogopgeleiden langer en gezonder dan mensen met een laag onderwijsniveau. Deze uitdaging vraagt om een multidisciplinaire aanpak en een integrale benadering, gericht op de persoon, de omgeving en de maatschappij.

  vrouw man diversiteit focus zwaartepunt HAN
  Blijf op de hoogte

  Abonneer op onze nieuwsbrief

  Voor actuele en betrouwbare kennis rondom zwaartepunt Health, schrijf je in op onze nieuwsbrief om maandelijkse updates te ontvangen van de gang van zaken.

  vrouw man diversiteit focus zwaartepunt HAN