Foodsampler

Obesitas is een groeiend probleem, vooral bij oudere volwassenen. Het project Foodsampler onderzocht nieuwe strategieën en methodes om mensen met overgewicht op een positieve manier te bewegen hun eetgedrag bij te houden en te veranderen.

3be8e1b8-0cef-11ee-bedc-02565807075b vliegend eten

Snelle info

Projectleider:

Dr. Natalia Romero-Herrera 

Looptijd

2018-2021

Status:

Afgerond

Subsidieverstrekker

Zonmw

Doel

Gebaseerd op Mixed Method Research, Persuasieve en User engagement theorieën, en in-situ rapportagemethoden, heeft dit project tot doel inzicht te krijgen in de beste manieren van voedselrapportage in het dagelijks leven en in de contextuele factoren die de voedselinname beïnvloeden. 

Naast voedingsinname worden ook data over de leefsituatie van een persoon verzameld. De feedback op de gebruikte methodes wordt direct verwerkt in het onderzoek voor verdere verbetering. 

Achtergrond

Overgewicht en obesitaszijn een groeiend probleem. Op een dagelijkse basis heeft dit probleem gedeeltelijk te maken met wat mensen eten en hoeveel ze lichamelijk actief zijn. Bij oudere volwassenen zijn voedingsgewoonten diepgeworteld en gebaseerd op hun culturele, sociale en persoonlijke levensgeschiedenis, waarvan kan worden aangenomen dat deze moeilijker te veranderen zijn dan die van jongere mensen.

Om de voedselconsumptiegewoonten en de fysieke activiteitsniveaus te veranderen, moet men eerst de context van voedselinnamepraktijken begrijpen en relaties identificeren tussen voedselinname en andere gerelateerde activiteitspatronen (wat, wanneer, met wie, waarom). Bestaande anamnesemethoden zoals de dietary history en 24h recall, zijn lang en tijdrovend, en hun toepasbaarheid in het dagelijkse leven is beperkt. Ze zijn ontworpen om een ​​frequent en accuraat beeld te krijgen van de voedsel(gerelateerde) gedragingen van mensen door middel van subjectieve rapportage van de patiënt.

Om de frequentie en nauwkeurigheid van gegevens te vergroten, moeten bestaande rapportagetechnieken de deelname vergemakkelijken en de gegevensverzameling uitbreiden met contextuele en dynamische aspecten van dagelijkse realiteit. 

Onze partners

Resultaten

  • Kennis over eetgedrag gekoppeld aan leefsituatie en context van de cliënt; 
  • Methodes om diverse soorten data te verzamelen; 
  • 5 geteste en ontwikkelde prototypes om contextueel eetgedrag te rapporteren die cliëntvriendelijk zijn; 
  • Kennis over wat diëtisten nodig hebben om nieuwe concepten in de dagelijkse praktijk te gebruiken 

Kom in contact

Sonja van Oers

  • sonja.vanoers@han.nl
  • Het Lectoraat Voeding, Diëtetiek en Leefstijl

    Ons lectoraat onderzoekt wat de rol is van de diëtist in het veranderende zorglandschap. Hoe geven zij het beste invulling aan nieuwe manieren van werken? We dragen daarnaast bij aan innovatie van voedings- en diëtetiekzorg in Nederland. 

     

    vliegend eten
    Zwaartepunt
     

    De HAN staat voor Health

    Met Health richt de HAN zich op het verkleinen van sociaal-economische gezondheidsverschillen. Mensen met een laag opleidingsniveau of inkomen leven korter én hebben een minder gezonde levensverwachting. In ons onderwijs en onderzoek hebben we aandacht voor deze verschillen, dit willen we doorgeven aan alle (toekomstige) professionals.

    Ouderenzorg