Post-hbo Vakspecialist Muziek

De opleiding start 5 september 2023
Muziek draagt op een unieke manier bij aan de ontwikkeling van kinderen. Het bevordert niet alleen de motorische en sociaal-emotionele ontwikkeling, maar ook de creativiteit en empathie van een kind. In de klas zorgt het voor een positief schoolklimaat. Daarom is goed muziekonderwijs zo belangrijk.
Uiterlijke inschrijfdatum
Meld je uiterlijk 1 juni 2023 aan om te starten in september 2023.
In het kort
Uiterlijke inschrijfdatum
Meld je uiterlijk 1 juni 2023 aan om te starten in september 2023.
Wil je graag je vaardigheden in het geven van muziek verder ontwikkelen? Kies dan voor de eenjarige post-hbo opleiding Vakspecialist Muziek aan de HAN.
Doel
Na het volgen van deze opleiding ben je in staat om:
- gevarieerde muzieklessen aan groep 1 t/m 8 van de basisschool te geven;
- collega's te ondersteunen bij het geven van muzieklessen;
- een visie op muziekonderwijs voor jouw werkplek (mede) vorm te geven;
- leiding te geven aan een schoolkoor of schoolorkest;
- leerlijnen voor muziek uit te werken in concreet lesmateriaal en bestaand materiaal te selecteren passend bij de schoolvisie.
Doelgroep
Deze opleiding is bestemd voor leerkachten in het basisonderwijs met basiskennis en ervaring op muzikaal gebied.
Toelatingseisen
-
Je bent in het bezit van een bachelor diploma Leraar Basisonderwijs (pabo).
-
Je hebt er plezier in muzieklessen te geven en wilt dit in alle groepen van de basisschool doen.
-
Je zingt graag, met vertrouwen en op toon.
-
Je hebt basale kennis van de muziektheorie en notenschrift.
-
Je bent in staat om een groep kinderen te begeleiden op een akkoordinstrument (bijv. gitaar, ukelele, piano) of je bent bereid om lessen te volgen gedurende het cursusjaar.
Vooraf vindt een intake plaats waarbij wordt gekeken naar je muzikale basiskennis en vaardigheden, zoals een muziekinstrument spelen en zingen. We bespreken de kansrijkheid voor deelname aan de opleiding.
Inhoud
-
De bijeenkomsten zijn georganiseerd rondom muzikale thema’s. Elke bijeenkomst is er aandacht voor theoretische en didactische verdieping, oefening en uitwisseling. De docent geeft input en je krijgt opdrachten die je uitvoert tijdens de bijeenkomsten. Hierop ontvang je feedback. Vervolgens ga je vanuit je eigen leervragen aan de slag op je werkplek.
-
Je raakt bekend met de nieuwste ontwikkelingen op gebied van muziekonderwijs en krijgt inzicht in leerlijnen en methodisch materiaal voor het vak muziek voor de basisschool.
-
De opleiding is competentiegericht; de benodigde competenties op het gebied van zingen, spelen, muziek beluisteren, lezen en noteren en bewegen op muziek zijn in samenwerking met de SLO ontwikkeld en sluiten aan bij de huidige methodiek voor het muziekonderwijs.
-
Je maakt een persoonlijk opleidingsplan en bepaalt voor een groot deel je eigen leerroute, aansluitend bij je niveau en bij jouw praktijksituatie.
Contacturen
15 bijeenkomsten op dinsdagavond van 18.00-21.00 uur (2023-2024).
Deze data verschijnen binnenkort op de website. Afhankelijk van de grootte van de groep kunnen er extra data voor het tussen- en eindassesment worden gepland.
Certificering
De opleiding wordt afgesloten met een assessment (presentatie en portfolio). Als je in het bezit bent van het diploma leraar basisonderwijs, krijg je na het succesvol afronden van deze opleiding het diploma Vakspecialist Muziek van de Stichting Post-HBO Nederland. Bovendien word je opgenomen in het Abituriënten-Register van deze stichting.
Nieuwsgierig?

Direct contact
Vragen over de opleiding? ASK HAN! We helpen je graag persoonlijk verder.