33977 Presentatie, presenteren, vergaderen

Ben je planner in een ziekenhuis of UMC? En wil je leren hoe je zo gezond en efficiënt mogelijk de zorgvraag en voorkeuren van patiënten of cliënten kan verbinden met de beschikbare personeelsinzet? Met de training Plannen in de Zorg verdiep je je op hbo-niveau in het vak van planning en roostering!

In het kort

    6 maandenDuur1 lesdag per 2 weken
    8 uur Gemiddelde studiebelasting per week
    hboNiveau
    € 1.000,-KostenDit bedrag wordt terugbetaald na succesvolle afronding

De training Plannen in de Zorg bestaat uit dertien losse trainingsdagen met workshops die je volgt aan de HAN in Arnhem. Deze workshops zijn samengesteld door de Stichting Arbeidsmarkt Ziekenhuizen (StAZ) en SoFoKles in samenwerking met ervaren planners werkzaam bij de algemene ziekenhuizen en de Hogeschool Arnhem Nijmegen (HAN). 

Voor wie is deze training?

Je bent planner in een ziekenhuis of UMC en wil je professioneel bekwamen of verdiepen in het vakgebied van planning en roostering. In dit vakgebied gaat het om het voorbereiden, opstellen, uitvoeren, monitoren en verbeteren van capaciteits- en planprocessen van zorg, hulp of ondersteuning en de daaraan gerelateerde (personele) capaciteit. Dit met als doel om zo efficiënt mogelijk aan de zorgvraag en voorkeuren van patiënten te voldoen. 
Naast aandacht voor inhoudelijke vakkennis besteden we binnen de workshops ook expliciet aandacht aan de ontwikkeling van vaardigheden en “soft skills” die nodig zijn voor de functie van planner in de zorg. Aangezien er tijdens de training (buiten de workshops om) ook intensief gewerkt zal worden aan een actueel praktijkvraagstuk binnen de eigen organisatie, vragen we om aantoonbaar commitment van de directie en het management. Naast het opleiden van de planner vindt ook begeleiding plaats om de werksituatie op je werkplek te verbeteren. Binnen de training worden verschillende workshops gegeven waarbij specialisten uit de praktijk hun kennis komen delen met jou.

Voor iedere planner die zichzelf naar een hoger niveau wilt tillen! Super leuk en leerzaam."

Programma Plannen in de Zorg

De focus binnen deze training ligt op strategische, tactische en operationele planning. Je leert op een afdelings- en organisatieoverstijgende manier te kijken naar de context en inhoud van capaciteits- en planningsvraagstukken. Je voert daarvoor eenvoudige kwantitatieve analyses uit. Kennis, vaardigheden en soft skills komen aan bod, met een sterke nadruk op de praktijk binnen het ziekenhuis of UMC.

Je gaat aan de slag met een praktijkopdracht binnen je eigen organisatie. De volgende leeruitkomsten staan hierbij centraal:

  • schrijven en vertalen van een strategische beleidsnota in jouw vak als planner;
  • schrijven van een verbeterplan rond planning en maken van een optimaal rooster waarbij je leert werken met strategische planning, jaarplanningen en je leert forecasten;
  • leren werken met een systeem van strategisch/ tactisch en operationeel plannen;
  • uitvoeren van een veranderopdracht met behulp van, een eigen interventiemethode, de serious game of het bordspel;
  • ontwikkelen van je professionele identiteit van planner in de zorg (portfolio assessment).

Uitgangspunt van de training is een integraal en holistisch perspectief op plannen. We hebben daarom veel aandacht voor de onderlinge samenhang van de onderwerpen die aan bod komen tijdens de training.

Wat ga je leren tijdens de training?

Structuur en inhoud Plannen in de zorg

Verdere informatie

Jouw docent
 

Henk-Jan Messchendorp

Drs. Henk-Jan Messchendorp (1970) (bedrijfskundige) is werkzaam bij het Nederlands Zorginstituut (NZi.nu) in Arnhem. Hij is ruim 20 jaar als onderzoeker, interim (project) manager, opleider en organisatieadviseur werkzaam in de sport en gezondheidszorg op instelling en landelijk niveau. Hij is bedrijfskundig specialist op het gebied van roosters , planningen, innovatie in de zorg, de sport en de arbeidsmarkt.

2c00e504-0cf2-11ee-ac0e-02565807075b Post-hbo plannen in de zorg, docent Henk-Jan Messchendorp 2021
Jouw docent
 

Dennis Moeke

Lector Dennis Moeke deed al veel onderzoek naar de verbetering en innovatie van zorg, hulp en ondersteuningsprocessen.

"Als lector beschik ik over een breed professioneel netwerk. In het logistieke werkveld en binnen lokale overheden, maar ook in het hbo en de academische wereld. Ik zie mijzelf als ambassadeur van het logistieke vakgebied, maar dan met een speciale interesse in zorglogistiek. Binnen het landelijke Centre of Expertise Logistiek heeft mijn lectoraat inmiddels een leidende rol op het gebied van zorglogistiek."

Lector-dennis-moeke-2021. hogere resolutie

Contact

Heb je vragen over deze training? Of kunnen we je helpen met het maken van een keuze? We helpen je graag verder.

Telefoons internationaal